Zorglocatie De Riethorst ligt in het sfeervolle historische centrum van Geertruidenberg. Vanwege nieuwbouw had het verpleeghuis in april 2017 tijdelijk zijn intrek genomen in een gedeelte van zorglocatie Buurstede in Oosterhout. Op 30 september 2020 zijn de bewoners teruggekeerd naar Geertruidenberg.

Specialistische zorg

De Riethorst is een zorglocatie waar drie verschillende groepen cliënten zorg ontvangen. Voor De Riethorst zijn dit cliënten die een combinatie van gerontopsychiatrische en somatische zorg nodig hebben en cliënten met dementie. Prisma biedt zorg aan cliënten met een verstandelijke of maatschappelijke beperking. De zorg is primair gericht op de zelfredzaamheid. Alle appartementen zijn zo gebouwd en toegerust dat het ook met een lichamelijke beperking prettig wonen is.

Vijf afdelingen

De Riethorst heeft vijf afdelingen:
De Rietgans - begane grond
De Brilduiker - eerste etage  
De Smient - eerste etage
Het Nonnetje - tweede etage
Prisma - tweede etage

De Rietgans richt zich op zorg en begeleiding van mensen met een combinatie van gerontopsychiatrische en somatische klachten. De Brilduiker, De Smient en Het Nonnetje bieden zorg aan mensen met dementie.

Een eigen appartement

De Riethorst telt 90 appartementen, verdeeld over drie woonlagen Hiervan zijn 15 appartementen bestemd voor cliënten van Prisma. Alle appartementen beschikken over een woonkamer met een klein keukentje, een slaapkamer en een eigen badkamer. De zelfstandige appartementen hebben ieder een eigen voordeur. In het appartement bieden wij zoveel mogelijk privacy. We komen alleen binnen als dit echt noodzakelijk is. Behandeling vindt bij voorkeur in het appartement plaats. Wanneer dat niet kan, kan de cliënt op loopafstand terecht in het gebouw met algemene voorzieningen. Op deze manier proberen we zoveel mogelijk de zelfredzaamheid te stimuleren en te faciliteren. Uiteraard met de nabijheid van zorg en voorzieningen wanneer dit nodig is.. 

De cliënt bepaalt

Binnen De Riethorst bepaalt de cliënt zelf wat hij/zij wil doen. Er kan voor worden gekozen op het eigen appartement te blijven of om deel te nemen aan een van de vele activiteiten die worden georganiseerd op het gebied van kunst, cultuur en creativiteit. Op ieder moment van de dag is er de mogelijkheid om naar een van de buurtkamers of tuinen te gaan. De zeven buurtkamers op de benedenverdieping hebben ieder een eigen thema en karakter. In drie van de buurtkamers wordt elke dag vers gekookt zodat cliënten gezamenlijk kunnen eten. De verschillende tuinen, pleintjes, bankjes en terrassen zorgen voor een aangename omgeving met volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Zorgtechnologie

Leven in vrijheid is het uitgangspunt binnen De Riethorst. We bieden maximale vrijheid en creëren veiligheid waar nodig. Om zorgmedewerkers te ondersteunen en de veiligheid van cliënten te waarborgen zetten we innovatieve technologie in. In overleg met de cliënt en/of de zorgcontactpersoon wordt de afweging gemaakt of en op welke manier bepaalde zorgtechnologie wordt ingezet. Hierover worden duidelijke afspraken gemaakt in het zorgplan. We gaan uit van het principe dat we geen technologie inzetten, tenzij deze bijdraagt aan de kwaliteit van leven en/of veiligheid.

Binnen De Riethorst wordt gewerkt met twee leefcirkels. De mate van vrijheid wordt bepaald door de leefcirkel. Op basis van een aantal criteria bepalen we in overleg tot welke leefcirkel de cliënt toegang heeft. De vastgestelde leefcirkel bepaalt waar de cliënt zelfstandig naartoe kan gaan.

Palliatieve zorg

We bieden hoogwaardige palliatieve zorg aan klanten die ongeneeslijk ziek zijn en die nog een beperkt aantal maanden te leven hebben. Palliatieve zorg is iedere vorm van zorg die erop gericht is om iemand met een levensbedreigende ziekte een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden. We besteden aandacht aan de lichamelijke klachten en de psychische, sociale en/of geestelijke problemen die zich voordoen bij een klant en/of zijn naasten.

Dagbesteding

De Dagbesteding is bedoeld voor mensen met lichamelijke klachten en/of geheugenproblemen. Zo kunt u er een of meerdere dagen tussenuit en het geeft uw partner of mantelzorger(s) wat lucht. We bieden activiteiten die een aanvulling zijn op uw dagelijkse leven. U werkt aan het behouden en versterken van uw zelfredzaamheid. Denk aan activiteiten zoals geheugentraining of ‘Meer bewegen voor ouderen’ en creatief bezig zijn. Daarnaast kan het prettig zijn om met meerdere mensen samen te zijn, zodat u niet elke dag alleen hoeft te zijn.

Film ‘Dementie in beeld’

Deze film brengt het kleinschalig wonen en werken op afdeling De Leilinde (één van de PG-afdelingen van de oudbouw) in beeld. Bekijk dit bijzondere verhaal:

 

Wegwijs

De Wegwijs is een overzichtelijk, klantvriendelijk informatiemagazine waar bewoners en revalidatieklanten op terug kunnen vallen en dat hen voorbereid op de zorg bij ons. Met o.a. rubrieken als ‘Uw zorgappartement’, ‘Praktische zaken en faciliteiten’, ‘Kleding wassen’ en ‘Activiteiten’. Ook voor familieleden en bekenden is de Wegwijs een nuttige informatiebron.

Wegwijs

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over De Riethorst? Neem dan telefonisch of via e-mail contact op met Bureau zorgadvies.

Adres
Zorglocatie De Riethorst
Sint Agnesstraat 1 t/m 181
4931 BH Geertruidenberg
0162 582050

Vraag of advies?

Heeft u advies nodig ? Of wilt u een vraag stellen? Bel gerust.Onze zorgadviseurs staan u graag te woord.

Bezoekadres

Verpleeghuis De Riethorst p/a Woonzorgcentrum Buurstede
Buurstede 17
4904 PX  Oosterhout

Deel deze pagina: Linkedin E-mail