Terug naar nieuwsoverzicht

Zorglocatie De Riethorst heeft de CZ Verwenzorgprijs gewonnen met het plan Toekomst-proef. Een tuinplan dat door vrijwilligers, bewoners en medewerkers is uitgevoerd op de tijdelijke zorglocatie Buurstede in Oosterhout. De prijs wordt op 11 september uitgereikt tijdens een rondvaart met de winnaars.

Elk jaar reikt zorgverzekeraar CZ de verwenzorgprijs uit aan projecten die het leven van chronisch en ongeneeslijk zieken in de psychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg aangenamer maken. Met de prijs wil CZ aandacht geven aan al het goede binnen de zorg en dat ook uitspreken en waarderen. Het CZ Fonds stelt een bedrag van € 800,-- beschikbaar voor in totaal 40 bijzondere verwenzorgprojecten.

Zintuigen prikkelen met tuin

De bewoners van De Riethorst wonen een paar jaar op Buurstede vanwege nieuwbouw van hun eigen zorglocatie in Geertruidenberg. Hoewel het verblijf van De Riethorst bij Buurstede tijdelijk is, wilde zorgorganisatie De Riethorst Stromenland toch investeren in de tuin. Activiteitencoördinator Ilse Heijne vertelt: “De tuin was weinig uitnodigend toen we hier kwamen. We hebben hem intussen omgebouwd tot een zintuigprikkelende tuin met geurende bloemen, beplanting, tomaatjes, kweekbakken en draaiende molentjes. Kortom: een tuin die mensen in beweging zet."

De opknapbeurt startte in het voorjaar op de landelijke actiedag NLdoet. Die dag werd vooral veel onkruid gewied en vuil geruimd. Later zijn nog kweek- en bloembakken gevuld, banken opgeknapt, paden aangelegd, een prieeltje getimmerd en leuke decoratie geplaatst. Het werk is uitgevoerd door vele vrijwilligers, medewerkers en bewoners. Zij zijn nu ook bij het dagelijks onderhoud betrokken.

Toekomst-proef

“Iedereen geniet van de nieuwe tuin. De hele zomer was het een fijne ontmoetingsplaats voor bewoners en hun visite. Het is een fijne plek om te komen”, zegt activiteitencoördinator Ilse Heijne, die het tuinplan onder de noemer Toekomst-proef indiende bij de CZ-Verwenzorgprijs.

“Toekomst-proef draait om meer dan alleen een tuin. Het draait om beleving. Zelf groenten en fruit kweken die je ook weer samen kunt bereiden tot mooie maaltijden. En die je daarna weer samen kunt eten. Proeven dus. We staan er niet zo bij stil hoe bijzonder deze momenten zijn voor bewoners in een zorglocatie. Bij onze nieuwbouw in Geertruidenberg gaan we samen een moestuin inrichten en kleinschalig onze eigen groenten en fruit verbouwen. Toekomst-proef dus!”

Verwenzorg

De belevingstuin werd begin augustus officieel geopend. Als kroon op hun werk kregen de bewoners een kersenboom geschonken. “Het officiële symbool voor de verwenzorg in Nederland”, vertelde Ton Damen (Coördinator Activiteitenbegeleiding). “Het idee achter de boom is dat de verzorging goed moet zijn, maar dat er altijd oog moet zijn voor verwennerij. Omdat dat mensen pas echt een speciaal gevoel geeft”, lichtte hij toe.

Verwennerij is er ook dankzij de gewonnen prijs. Op 28 augustus was er een gezellige themamiddag waarbij groente en fruit op allerlei manieren terugkomt. In muziek, in spelletjes als memory, gezegdes/uitdrukkingen, geblinddoekt proeven en aanraken. Op 17 september en 1 oktober gaan de bewoners een dagje uit naar de boerderij in Breda met de Rol-er-is-uit-bus. Ze bezoeken er de dierenweide, bloementuin en moestuin. “Hier gaan we inspiratie opdoen voor onze eigen moestuin”, vertelt Ilse Heijne. De officiële uitreiking van de CZ Verwenzorgprijs is op 11 september op rondvaartboot De Zilvermeeuw. Zorglocatie de Riethorst wint de CZ Verwenzorg prijs voor de vierde keer.

Deel deze pagina: Linkedin E-mail