Terug naar nieuwsoverzicht

Wonderfoon voor mensen met dementie

Op zorglocatie De Riethorst/Buurstede is officieel de eerste Wonderfoon in gebruik genomen. De Wonderfoon is een ouderwetse telefoon met kiesschijf. Achter de cijfers van de telefoonschijf schuilt een liedje van vroeger. De bijzondere mini-jukebox brengt bij ouderen met dementie herinneringen boven. Het apparaat is hierdoor goed bruikbaar bij het bevorderen van het welzijn van bewoners.

De Wonderfoon is bedacht door de Nijmeegse ICT’er Leo Willems. Hij haalde medio januari 2019 het landelijke nieuws met zijn uitvinding. Hij deelde zelfs online zijn bouwplan, zodat iedereen die een beetje handig is zelf ook een ouderwetse draaischijftelefoon kan ombouwen tot Wonderfoon.

Betrokken medewerkers

Dat binnen een paar weken op de zorglocatie in Oosterhout al 2 Wonderfoons zijn geïnstalleerd, is onder meer te danken aan Jill van Blerck. De medewerkster van de facilitaire dienst van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland zag vorige maand het nieuwsbericht over de Wonderfoon op Facebook voorbijkomen. Ze twijfelde geen moment en attendeerde haar leidinggevende Petra Peters: “Ik vond het echt iets voor de mensen die bij ons wonen”, zegt Jill.

Dat vond Petra ook. Ze deed direct intern een oproep of iemand zo’n Wonderfoon zou kunnen maken voor de bewoners van De Riethorst/Buurstede. Via via kwam de zorgorganisatie bij Jan van Oosterhout uit Made. Hoewel de 67-jarige zelf niets heeft met het verpleeghuis voelde het voor hem goed om aan het bouwpakket te beginnen. “Mijn eigen vader begint vergeetachtig te worden. Dan komt de ouderenzorg toch dichterbij. En als ik zoiets voor mensen met dementie kan doen, dan doe ik dat graag”, zegt de gepensioneerde.

Weekeinde knutselen

Na een weekeinde knutselen had Jan de eerste Wonderfoon af. Intussen heeft hij er meer vervaardigd. Met een grote glimlach ziet hij nu in het Oosterhoutse verpleeghuis gebruik wordt gemaakt van zijn Wonderfoons. Bewoonster Henny Breijer draait na de kiestoon een willekeurig nummer op de draaischijf. Direct volgt een liedje van vroeger. “Da’s een Amsterdams nummer, doe maar een andere”, lacht de van origine Haagse dame. Bij het volgende nummer begint ze spontaan mee te zingen. “Ik ken dit nog wel, van vroeger!”, klinkt het enthousiast. En even later vertelt ze over haar herinnering.

Minder angst en onrust

Verpleegkundige Natasja Schriel is dankbaar voor de inzet van iedereen. “De Wonderfoon staat er nog maar net, maar hij doet echt wat met onze mensen. Sommigen pakken de hoorn van de haak en beginnen te praten. Of als ze een liedje horen, zie je opeens een blije reactie op hun gezicht. Het is fijn dat ze op elk moment naar iets kunnen luisteren wat ze herkennen van vroeger. Voor mensen met dementie staat hun wereld op zijn kop. Herinneringen roepen vertrouwde gevoelens op en die zorgen voor minder angst en onrust.”

Nieuwe aanvragen

Jan knikt tevreden. Hij heeft intussen al meer aanvragen voor Wonderfoons binnengekregen. “Ik maak ze graag en hoef er niks voor. Ik heb toch tijd genoeg om ze te maken. Alleen valt het niet mee om aan oude telefoons te komen. Gelukkig vergoedt de zorgorganisatie de kosten voor de aanschaf van de telefoons en mijn werkmaterialen. Soms vragen mensen wel 40 of 50 euro voor. En dan heb je eigenlijk nog niets bijzonders. Liefst zou ik ze in opvallende kleuren afleveren. Dan valt de Wonderfoon nog meer op.”

wonderfoon003 bewerkt web copy

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail