Terug naar nieuwsoverzicht

Onlangs is op zorglocatie Altenahove zorginnovatie SAM gepresenteerd. SAM helpt mensen met dementie te activeren en in contact te komen met elkaar, met naasten en met medewerkers. Dit innovatieve product is ontwikkeld door een projectgroep bestaande uit medewerkers van De Riethorst Stromenland en ontwerpers van Luckt. Ook familie is actief betrokken bij het ontwerpproces.  

Warme technologie

Mireille de Wee, bestuurder van De Riethorst Stromenland: “Vaak zijn zorgtechnologische ontwikkelingen erop gericht medewerkers te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Gezien de grote maatschappelijke uitdagingen waar wij in de zorg voor staan is dit natuurlijk ook zeer relevant. In dit project vonden wij het juist belangrijk een bijdrage te kunnen leveren aan het leefplezier van cliënten door in te zetten op ‘warme technologie’.” Warme technologie is erop gericht de kwaliteit van leven te verbeteren, is gebruiksvriendelijk en makkelijk in te zetten in de zorg. Een belangrijk uitgangspunt dat door de projectgroep is bepaald is dat de nieuwe technologie cliënten moest activeren en verbinding moest creëren.

SAM

Wie de zorginnovatie SAM ziet, zal het op het eerste gezicht omschrijven als twee discobollen op een schaal. Leuk als decoratie in een woonkamer. Maar daarmee doe je SAM ernstig tekort. Je kunt kijken naar de kunsten van SAM (licht en geluid), maar er ook actief mee spelen. Wie een bol - gemaakt van flexibel kunststof - vast heeft, ziet of hoort SAM reageren, afhankelijk van hoe de gebruiker met SAM omgaat. Als iemand anders de tweede bol vasthoudt, communiceren de twee bollen met elkaar. Aai je bijvoorbeeld de ene bol, dan zie je de andere bol om aandacht vragen met licht en geluid. Op deze manier lokt SAM een reactie van de gebruikers uit. Onderzoeker en ontwerper Rens Brankaert legt uit hoe het werkt: “De elektronica in SAM herkent de beweging van mensen. SAM vertaalt aanraking in licht en geluid en maakt hierdoor nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen met dementie, en hun omgeving.”

Design thinking

Voor de ontwikkeling van SAM is de design thinking methode toegepast. Met een multidisciplinair team van zorgprofessionals zijn de stappen van een ontwerpproces doorlopen om tot deze vernieuwende en waardevolle innovatie te komen. Tijdens het proces is intensief samengewerkt met mensen met dementie en hun familieleden om de behoeften in kaart te brengen. Het team is meegenomen in het anders denken over en kijken naar nieuwe innovaties. Naast het product zelf, is de innovatieve mindset die de medewerkers tijdens dit proces hebben ontwikkeld een belangrijke uitkomst van het project.

Hoe nu verder?

Tijdens de eerste proefperiode zijn waardevolle ervaringen opgedaan op drie verschillende afdelingen binnen locatie Altenahove. Over het algemeen is SAM door cliënten, familie en medewerkers positief ontvangen. Een van de zorgmedewerkers gaf aan: “Ik ben heel enthousiast. SAM voegt echt iets toe en is een verrijking voor het contact met de mensen.” Dit maakt nieuwsgierig om te onderzoeken of SAM ook op andere locaties van meerwaarde is. De volgende stap is om een aantal exemplaren van SAM te laten produceren, zodat ook op andere afdelingen kan worden getest of het product kan bijdragen aan de kwaliteit van leven voor onze cliënten. Uiteindelijk hebben we de ambitie deze warme technologie voor veel meer cliënten beschikbaar te maken.

Vanwege het enthousiasme waarmee SAM is omarmd op afdeling Akkerwinde, mocht Marleen van der Veer, verzorgende en deelnemer aan het projectteam, het prototype in ontvangst nemen uit handen van Emma Dhaeze van Luckt. We wensen de cliënten van deze afdeling veel fijne momenten met SAM.

Lees hier het eindverslag warme technologie - SAM

Deel deze pagina: Linkedin E-mail