Terug naar nieuwsoverzicht

Binnen de verpleeghuiszorg vinden veel onderzoeken plaats. Wat betekent dit in de praktijk? Zorgorganisaties en onderzoekers delen graag hun kennis over dementie, Huntington, geriatrische revalidatie, Korsakov en gerontopsychiatrie.

Op 20 november vindt het Topcare symposium ‘Kennisontwikkeling voor de ouderenzorg: Chemie tussen praktijk en wetenschap’ plaats.
Topcare is een initiatief van diverse zorgorganisaties, in samenwerking met hogescholen, universiteiten en academische verpleeghuisnetwerken.

In 25 workshops delen professionals uit de zorgpraktijk, onderzoek en onderwijs graag hun ervaringen, resultaten en geleerde lessen met elkaar.

Ook De Riethorst Stromenland doet mee. GZ-psycholoog bij De Riethorst Stromenland en promovenda Kristel Kalkers geeft een workshop over ‘Vallen en dysfagie bij de ziekte van Huntington’. Daarnaast verzorgt collega Jacques Neyens een posterpresentatie over Expertisecentrum Wondzorg (ECW).

Inhoud workshop De Riethorst Stromenland

“Zowel vallen als dysfagie zijn veel voorkomende problemen bij de ziekte van Huntington die ernstige fysieke gevolgen kunnen hebben. Door deze ernstige gevolgen kunnen vallen en dysfagie leiden tot angst voor vallen en slikproblemen. Angst voor vallen kan leiden tot het vermijden van activiteiten. Dat kan sociale isolatie en/of een toename van valincidenten als gevolg hebben. Angst voor verslikken kan onder andere zorgen voor een beperking van de inname van voedsel en dranken. Door de Riethorst Stromenland is een onderzoekstraject geïnitieerd  naar deze angsten.
Doel van deze workshop is om een kort overzicht te geven van de resultaten die het onderzoek heeft opgeleverd. Maar ook om de deelnemers mee te nemen in de verschillende vragen die tot nu toe zijn opgeroepen door het onderzoek naar deze angsten en de vervolgstappen die we gaan nemen. Daarnaast tonen we ook een interventie die op basis van het onderzoek is ontwikkeld.”

Zorgprofessionals kunnen zich aanmelden via:
www.waardigheidentrots.nl/symposium-topcare-2017

Deel deze pagina: Linkedin E-mail