Terug naar nieuwsoverzicht

Bewegen houdt je lijf gezond en je hoofd fit. Voor mensen met dementie is voldoende bewegen niet vanzelfsprekend. Dankzij een schenking van de stichting Antonia beschikken de bewoners van zorglocatie Altenahove in Almkerk voortaan over een unieke stoel die ‘bewegend zitten’ mogelijk maakt.

Gulle gift

Speciaal voor de overhandiging van de bijzondere stoel kwamen voorzitter Ulco Sybesma en bestuurslid Klaas Rienks van de stichting Antonia naar Altenahove. Zij werden onthaald met petitfours en kregen bloemen als dank voor hun gulle gift.

“Al jaren krijgen we prachtige cadeaus van de stichting Antonia die voor ons als zorgorganisatie niet zomaar te bekostigen zijn. Ook nu zijn we ontzettend blij. Dankzij deze stoel kunnen we onze bewoners met dementie op een unieke manier optimaal laten ontspannen of juist stimuleren om actief te worden”, vertelde zorgmanager Nicole Koopmans.

Voordelen

Ergotherapeut Mary Bisschop van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland benadrukte de voordelen van de bijzondere stoel. “Het lijkt een gewone relaxfauteuil. Alleen combineert deze stoel de voordelen van bewegen en rusten. Dit is mogelijk door een technische toepassing (RCPM). In een relaxte houding kantelt de stoel uit zichzelf enkele graden. Dit kun je handmatig regelen. En na 15 minuten stil zitten, wordt de gebruiker automatisch in beweging gebracht.”

Activeren of ontspannen

Wetenschappers hebben aangetoond dat het bewegend zitten de bloedsomloop stimuleert, waardoor meer zuurstofrijk bloed rond gepompt wordt en de hersenen van mensen met dementie een positieve stimulans krijgen. “Bij de ene persoon betekent dat activeren, voor de ander juist ontspannen. Onze zorglocatie zal de unieke stoel met name inzetten om mensen met dementie en bijbehorend onbegrepen gedrag zo goed mogelijk te ondersteunen”, aldus Nicole Koopmans.

Eerste gebruiker

Bewoonster Ans Spoorenberg had de eer de bijzondere stoel als eerste uit te proberen. “Ik zit heerlijk. Deze wil ik wel op mijn kamer”, zei ze toen de stoel haar zachtjes schommelde. De bestuursleden van stichting Antonia lachten om haar opmerking. “Als er meer stoelen moeten komen, gaan we korting vragen”, grapten zij. Stichting Antonia telde ruim 3.500 euro neer voor de stoel. “De glimlach van deze dame maakt voor ons elke investering waard”, benadrukte Klaas Rienks.

Stichting Antonia

Stichting Antonia is in 1916 opgericht ter nagedachtenis van Zeger Middelkoop. De rijke, kinderloze herenboer bepaalde in zijn testament dat de pachtopbrengst van zijn gronden ‘naar ouden van dagen uit Almkerk’ moest gaan. Anno 2018 geven bestuursleden Ulco Sybesma, Roel Pierik en Klaas Rienks op verschillende manieren inhoud aan deze wens. Al tientallen jaren ondersteunt stichting Antonia de ouderen in Almkerk met vele extraatjes. In december 2017 was Sybesma al 50 jaar voorzitter van de stichting. "Het is mooi werk om te doen, je wordt er niet moe van."

Speciale aanpassingen

De bijzondere stoel is bestemd voor alle bewoners van de psychogeriatrische afdelingen van Altenahove. Zij kunnen er volgens de ergotherapeut optimaal van genieten. “De stoel is namelijk speciaal aangepast voor multifunctioneel gebruik. Van Vliet Zitcomfort uit Sleeuwijk heeft op ons verzoek een wielsysteem aangebracht om de stoel te verrijden wanneer bijvoorbeeld behoefte is aan meer rust of privacy. Ook kunnen we het zitkussen eenvoudig wegnemen en vervangen voor een persoonlijk zitkussen. Verder zijn de hoogte van de armligger en het volume van de lendensteun door alle medewerkers zeer eenvoudig en snel te verstellen op de behoefte van de gebruiker. In alle opzichten een unieke stoel dus.”

Antonia stoel copy

Deel deze pagina: Linkedin E-mail