Terug naar nieuwsoverzicht

Voor wie het spreken moeilijk gaat, kan zingen uitkomst bieden. Zingen verbetert en bevordert namelijk het spreken. In gezondheidscentrum Slotjesveste in Oosterhout start begin 2016 een afasiekoor.

Wie na een beroerte zijn spraak verliest, moet revalideren bij een logopedist. Irene Gouman werkt als logopedist bij De Riethorst Stromenland en behandelt dagelijks mensen met afasie. “Na een intensieve behandeling van soms wel een half jaar merkte ik vaak dat cliënten behoefte hebben aan meer begeleiding. Ze durven niet goed alleen verder. Ze vragen me: hoe houd ik mijn spraak op peil? Dat heeft me aan het denken gezet en ik ben me gaan oriënteren op de mogelijkheden voor afasiepatiënten om ná hun therapie bewust met hun spraak bezig te zijn.” Zingen blijkt de oplossing. “Onze taal wordt gestuurd vanuit onze linkerhersenhelft. Terwijl we kunnen zingen dankzij onze rechterhersenhelft. Vaak lukt zingen bij mensen met spraakproblemen nog prima. Het blijkt een laagdrempelig verlengstuk van de logopedie.”

Deskundige begeleiding

Het afasiekoor staat onder deskundige begeleiding van Irene en muziektherapeut Arthur van Meurs. Arthur: “Het gaat er niet om of je kunt zingen. Het gaat erom dat je weer kunt ervaren dat je een uur vloeiend jezelf kunt uiten. Want dat brengt het koor teweeg.” Irene: “Het koor is geschikt voor wie niet meer op woorden kan komen die vroeger zo vanzelfsprekend waren. Of wie moeite heeft met taal en spreken. Ook mantelzorgers van iemand met afasie zijn welkom. Het werkt namelijk positief voor cliënt én mantelzorger om samen te zingen. Bovendien voelt het lotgenotencontact vaak vertrouwd.”

shutterstock 162673709 web

Aanmelden

Het koor start begin 2016. Elke woensdag tussen 14.00 uur en 15.00 uur komen de leden samen in de multifunctionele ruimte in Slotjesveste. Deelname kost € 10,-- per maand. Hiervoor krijgen de deelnemers een liedjesmap, professionele begeleiding van een logopedist en muziektherapeut en koffie na afloop. Aanmelden kan via a.vanmeurs@drsn.nl, i.gouman@drsn.nl of via 06 20195666.

Deel deze pagina: Linkedin E-mail