Terug naar nieuwsoverzicht

Naast de bewegingstoestellen is er een belevingsbak waarin bewoners zelf kruiden kunnen kweken. Bedenker van de bewegingstuin is stagiaire Fabiënne Peters van de zorgorganisatie. “U bent hartstikke sportief!”, roept zorgbestuurder Mireille de Wee uit als ze Ria de Schepper het ringenparcours in de beweegtuin ziet afleggen. De bewoonster glundert van het compliment. “Ik heb vroeger veel geturnd. Mijn beste onderdeel was ringen”, zegt ze, terwijl ze de ring behendig door het spiraalparcours loodst.

Haar zoon Bart kijkt trots toe. “Bewegingsvrijheid is fijn. Mama is de laatste tijd redelijk passief geworden. Ik hoop dat ze het bewegen samen met de lieve meiden hier gaat oppakken en weer een beetje actiever wordt.”

Bewoners in beweging

Bewoners in beweging brengen is precies het doel van de bewegingstuin, legt bedenker Fabiënne Peters uit. De stagiaire van De Riethorst Stromenland. “Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in verpleeghuizen bijna niet bewegen. Terwijl dit belangrijk is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Kwetsbare ouderen blijven er langer zelfstandig door. En hun geheugen en stemming zijn beter. Bewegen verhoogt dus het gevoel van geluk en vrijheid.”

beweegtuin003 site


Bestuurder Mireille de Wee prijst het initiatief van Fabiënne. “We zijn dankbaar en blij dat een van onze stagiaires zich zo heeft ingezet voor de beweegtuin op Aernswaert. Bewegen geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Niemand wil achter gesloten deuren zitten. De bewegingstuin past helemaal bij waar we met z’n allen mee bezig zijn. We vinden meer bewegen belangrijk, maar ook om het leven van onze bewoners samen fijner te maken. Met aandacht en trots.”

beweegtuin004 site

Zelfvertrouwen en trots

Stagiaire Fabiënne Peters helpt intussen mevrouw de Schepper op de brug. “Ik hoef toch geen koprol te doen, hè”, vraagt de bewoonster. De stagiaire lacht. “Nee, maar we gaan wel proberen om zonder rollator te wandelen. Want dat kunt u.” En zo geschiedt. Vol zelfvertrouwen stapt mevrouw De Schepper tussen de brugdelen op en neer. Trots kijkt ze terug op haar activiteiten. “Ik voel het meteen in mijn lijf. Maar nu ben ik wel een kopje koffie toe.”

Binnen wacht niet alleen koffie, maar ook een taartje. Oók geregeld door stagiaire Fabiënne om de opening van haar bewegingstuin te vieren. “Die calorieën sporten we er zo weer af”, grapt ze. 


Deel deze pagina: Linkedin E-mail