Terug naar nieuwsoverzicht

 “Zal ik u even helpen?” De 10-jarige Lisa staat op van haar stoel en ondersteunt meneer Van den Kieboom aan zijn onderarm terug naar zijn stoel. Ze hebben net samen een spelletje koersbal gespeeld en nu is het de beurt aan klasgenoten Benthe en Tiago om een spel met andere bewoners van Mauritsstaete te spelen.

Lisa zit in groep 7 en weet zeker dat ze later in de zorg wil werken. “Ik ben het zorgen van thuis uit gewend. Mama werkt ook in de zorg. Zij zorgt voor mensen met een handicap. Later wil ik met ouderen of gehandicapten werken. Ik wil hier graag terugkomen als ons schoolprogramma is afgelopen.”

Acht verschillende leerprogramma’s

Lisa doelt op het talentontwikkelingsprogramma, genaamd talentencarrousel, van haar basisschool De Vuurvlinder in Mauritsstaete in Geertruidenberg. Begin dit schooljaar konden leerlingen kiezen uit acht verschillende programma’s. Variërend van een programma voor technisch en verhalend talent tot podiumtalent, ondernemerstalent, verzorgend talent, buitentalent en creatief talent. Nagenoeg alle talentontwikkelprogramma’s vinden in en om de school plaats.

Negen weken lang op bezoek

Het talentontwikkelingsprogramma op Mauritsstaete is eind september van start gegaan. Negen weken lang bezoeken de leerlingen op vrijdagmiddag -steeds met drie begeleiders- het woonzorgcentrum in Geertruidenberg Op de zorglocatie kunnen de kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten. Van gezamenlijk knutselen tot spelletjes doen. Ook op Dagbesteding De Riethorst Stromenland, gelegen naast zorglocatie Mauritsstaete, draaien zes leerlingen mee.

Talent verder ontwikkelen

Leerkracht Sylke van Dongen spreekt haar waardering uit voor zorgorganisatie De Riethorst Stromenland die de talentontwikkeling voor kinderen met interesse voor de zorg in een waarheidsgetrouwe omgeving mogelijk maakt. “Fijn dat onze leerlingen in Mauritsstaete de kans krijgen om hun kracht en interesse verder te ontdekken. De kinderen worden hier echt geholpen om hun talent verder te ontwikkelen.”

Jong en oud samenbrengen

Activiteitencoördinator Diana Eijkhout van De Riethorst Stromenland vertelt hoe belangrijk het is voor De Riethorst Stromenland om jong en oud met elkaar in contact te brengen. “Dit zijn onze toekomstige collega’s in de zorg. Daarnaast vinden we het belangrijk  om mensen van buiten Mauritsstaete naar binnen te halen. Dat geeft onze bewoners immers een gevoel dat ze er nog mogen zijn. Dat ze nog meedoen in de maatschappij. Het gaat ons om het samenspel in de zorg”, legt Diana uit. “Iedereen wordt hier beter van. Onze ouderen vinden het ook echt leuk dat deze kinderen langskomen om samen activiteiten te ondernemen.”

Zorgmarkt met zelfgemaakte spullen

Op vrijdag 16 november vindt voorlopig de laatste talentontwikkelmiddag op de zorglocatie plaats. Op zondag 25 november is er nog een afsluitende wintermarkt waarop onder andere zelfgemaakte spulletjes van zowel bewoners van Mauritsstaete, als kinderen van De Vuurvlinder verkocht worden. Leerlingen Rosalie en Nina maken samen met mevrouw Van Daelen en Van Ginneken kettingen en haarspeldjes. Daar waar de samenwerking niet helemaal lukt, krijgen ze hulp van medewerkers en lieve vrijwilligers. “Iedereen is heel lief voor elkaar”, vindt Nina.

Juffrouw Sylke overziet de samenwerking met trots. “De talentencarrousel is dit schooljaar gestart als pilot. Na de eindpresentatie op school door leerlingen gaan we het project evalueren. Het verzorgend talent en de gastvriendelijkheid van Mauritsstate blijken nu al een mooie samenwerking te zijn. Wellicht biedt dit mooie kansen voor in de toekomst.”

ReneSchotanus Kids 01 copy

Deel deze pagina: Linkedin E-mail