Terug naar nieuwsoverzicht

Positieve gezondheid wordt voor de Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring de basis van waaruit gewerkt wordt. Maar wat is positieve gezondheid eigenlijk? En hoe kun je dit toepassen in je eigen werk? Tijdens een door BCB (Behandelcentrum Brabant) georganiseerd symposium leerden behandelaren en zorgmedewerkers met een andere blik naar gezondheid te kijken.

“We moeten minder uitgaan van beperkingen, maar kijken naar mogelijkheden en verlangens en onderzoeken op welke wijze wij daar invulling aan kunnen geven”, zei dagvoorzitter John Moolenschot in zijn openingswoord. “Geen dagen aan het leven toevoegen, maar leven aan de dagen.”

Contact en bedoeling

Als er iemand is die kan laten zien wat positieve gezondheid betekent, dan is het Niek van den Adel wel. De hoofdspreker van het symposium raakte in 2010 na een motorongeluk vanaf zijn bovenlichaam verlamd. “Ik moest weer op zoek naar wat mij gelukkig maakt, naar ander werk en andere relaties.” Maar het gaf hem ook een andere blik op het leven en op gezondheid.

Bij positieve gezondheid ligt de nadruk niet op ziekte, maar op mensen zelf, hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. “Maar het gezondheidszorgsysteem is leidend geworden, tegenover contact en bedoeling”, zei Niek. “Wees eerlijk: je zegt nooit ’s avonds tegen je partner hoe mooi het is dat je Excel-sheet aan het eind van de dag klopte. Met die bedoeling ben je niet in de zorg gaan werken. Nee, je komt thuis met verhalen over mensen.”

Niek spoorde dan ook aan om een ander gesprek te voeren, om dichter bij de bedoeling te komen. “Vraag aan een cliënt: wat kan ik doen om bij te dragen aan jouw gezondheid? Doe dat op een gastvrije manier. Gebruik andere taal om het leuker te maken: waarom hebben we geen ontvangstkamers in plaats van wachtruimtes? En waarom heet een invalidetoilet niet een rolstoelvriendelijk toilet? Taal helpt ons om in een lekkere, leukere energie te komen.”

Gastvrije zorg is de andere compleet zien zoals de ander is, zei Niek. “Het daadwerkelijk zien van je collega, je cliënt, is het mooiste wat wij in ons hebben.”

Website social media 3 copy copy

Evenbeeld

Hoe lastig het is om iemand écht te zien en een inschatting te maken van wie iemand is, werd duidelijk tijdens een kleine oefening voorafgaand aan de volgende lezing. De deelnemers aan het symposium werd gevraagd om hun evenbeeld te zoeken. Dat zorgde voor veel verwarring: want waar let je op? Wanneer is iemand je evenbeeld? “Zo moeilijk is het ook om in te schatten wie je cliënt echt is”, zei Monique Miseré, clustermanager zorg en behandeling bij De Riethorst Stromenland, na afloop van de oefening.

Spanning of spannend

Tijdens Moniques lezing en de aansluitende paneldiscussie werd gefocust op wat positieve gezondheid voor de dagelijkse praktijk betekent. De zorg staat onder druk door een groeiende vraag en stijgende kosten aan de ene kant en krapte aan personeel en middelen aan de andere kant. “Dat brengt enorme spanning met zich mee”, zei Monique. “Maar is het spanning of is het spannend? Op dit soort momenten ontstaan ook kansen, zo is ook het idee van positieve gezondheid ontstaan. Als je minder ziekte wil, moet je zorgen voor meer gezondheid.”

Tijdens een paneldiscussie werden de deelnemers in de zaal een paar pittig stellingen voorgelegd. Zoals: het is logisch dat je pijn ervaart en fysiek minder functioneert als je ouder wordt, dit moet je accepteren. Of: wanneer ouderen in een zorginstelling komen wonen, is het voor hen minder belangrijk wat er buiten gebeurt.

Daar wilde Ton Boemaars, cliënt bij Volckaert, wel op reageren: “Ik heb gemerkt dat zodra je hier terechtkomt, je veel gaat missen. Vrienden komen na de eerste twee maanden steeds minder vaak langs. Je bent in zekere zin gebonden.”

Bruidsjurk

Daarom is het extra belangrijk om zinvolle dingen te organiseren voor cliënten, vond Florentine Geluk, geestelijk verzorger bij Volckaert. De wensbomen die op verschillende locaties staan, geven daarvoor veel handvatten. Zoals bij een dementerende dame die dolgraag een witte bruidsjurk zou willen dragen. “We zijn met haar naar de bruidswinkel geweest waar ze een prachtige witte hoepeljurk aan kreeg”, vertelde Suus Opheij, specialist ouderengeneeskunde bij Schakelring. “Een bloemenzaak had een mooi boeket voor haar gemaakt. Het is een mooi voorbeeld van zingeving, het was voor haar alsof het haar leven afmaakte. Een paar weken later overleed ze.”

Lachworkshop

Lachen kan een grote bijdrage leveren aan positieve gezondheid, bleek tijdens het laatste deel van het symposium. Zelfs als er helemaal geen reden is om te lachen. Lachcoach Marieke maakte in een korte workshop met haar aanstekelijke lach de deelnemers aan het lachen. Een vrolijk einde van een inspirerende middag.

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail