Terug naar nieuwsoverzicht

 

‘Warme reacties en blije gezichten’

Bewoners van afdeling De Wingerd in verpleeghuis De Riethorst beleefden een prachtige dag uit. Iedereen mocht mee, maar helaas haakten een aantal bewoners vanwege ziekte af. Uiteindelijk gingen dertien bewoners onder begeleiding van een activiteitenbegeleider, twee woonzorgbegeleiders en een aantal vrijwilligers een dagje uit.

OpStelten7 low res

 

Bijzonder initiatief

Omdat een dagje uit niet vanzelfsprekend is voor mensen in een verpleeghuis, namen de zussen Lucy Vermeulen en Lia de Wijs het initiatief hiervoor. Dankzij de steun van diverse sponsors, zoals een stichting die zich bezighoudt met ouderenhuisvesting en de lokale fysiotherapie uit Geertruidenberg, werd het idee werkelijkheid. Het was een zeer geslaagde dag die bestond uit veel mooie warme momenten en reacties.

In spanning wachten op de bus

’s Ochtends hing er al een uitgelaten sfeer. Bewoners waren blij want er stond echt iets speciaals te gebeuren. Mensen hadden er zichtbaar zin in en het gevoel alsof ze op schoolreis gingen. Per bus vertrokken de ouderen naar het Speelgoedmuseum in Oosterhout. Voor sommigen was Oosterhout de geboorteplaats en reed de bus door de wijk waar ze vroeger gewoond hadden. Dit leverde veel emoties en mooie verhalen op.

Herinneringen van vroeger

Het speelgoed van vroeger bracht veel herinneringen naar boven. De miniatuur-kermis van vroeger draaide alsof deze echt was. Mensen vertelden verhalen over hun belevenissen van vroeger op de kermis. Enkele dames genoten van de poppenzaal en voor de mannen was er Meccano. Ze genoten zichtbaar van alle spullen van vroeger. 

Persoonlijke aandacht

Activiteitenbegeleider Ilse Heijne: ‘De mensen konden hun persoonlijke verhaal delen. Het was heel bijzonder om te zien dat iedereen individuele aandacht kreeg die zo waardevol is voor mensen.’

Moe maar voldaan

Na het Speelgoedmuseum genoten de mensen in Den Hout van overheerlijke pannenkoeken. De aandacht voor elkaar leverde mooie, boeiende gesprekken op. In de bus konden mensen nagenieten én uitrusten van alle indrukken. Ilse vertelt: ‘Sommige mensen waren zelfs in slaap gevallen. Wellicht even terug naar tijden van weleer?’ Aan het eind van de middag kwamen de mensen moe maar voldaan terug in De Riethorst in Geertruidenberg.

Dankbetuiging

Medewerkers en vrijwilligers kijken met een goed gevoel terug. Ilse vervolgt haar verhaal: ‘Reacties zoals ‘Waar hebben we dit toch aan verdiend?’ geven aan hoe blij mensen waren. Een dankbare groep mensen die even de dierbare herinneringen aan vroeger mocht koesteren’. Afdeling De Wingerd in verpleeghuis De Riethorst richt zich op zorg en begeleiding van mensen met een combinatie van lichamelijke klachten, psychische problemen en/of gedragsproblemen. De Riethorst Stromenland bedankt iedereen die zich heeft ingezet om deze speciale dag mogelijk te maken.

Deel deze pagina: Linkedin E-mail