Terug naar nieuwsoverzicht

Levering van warme maaltijd aan alle klanten van De Riethorst Stromenland en Schakelring

Op 1 februari 2017 is op feestelijke wijze Ons Keuken officieel van start gegaan. Op deze dag ontvingen voor het eerst alle klanten van De Riethorst Stromenland en Schakelring hun warme maaltijd via Ons Keuken. Smakelijke en gezonde maaltijden van hoge kwaliteit, waarbij de wensen en behoeften van (wijk)bewoners centraal staan. Ons Keuken biedt een ruime keuze en werkt met verse, seizoens- en streekgebonden producten. Dagelijks worden circa 1.200 maaltijden bereid.

Op 1 februari werden alle locaties van De Riethorst Stromenland en Schakelring getrakteerd op een ‘Ons Keuken’-gebakje. Beide zorgorganisaties namen vorig jaar het initiatief om Ons Keuken op te richten, om op die manier zoveel mogelijk aspecten rondom de warme maaltijd in eigen hand te houden. Waarbij verhoging van de kwaliteit en service bovenaan het lijstje staat.

Ons Keuken Gebak 3 web

Eten belangrijk thema

“Eten is een van de belangrijkste thema’s in de ouderenzorg”, aldus Mireille de Wee, bestuursvoorzitter van De Riethorst Stromenland. “Mensen leven elke dag naar de maaltijd toe. Op de locaties eten ze vaak samen, het zijn gezelligheidsmomenten. Dan is het fijn als het eten lekker is. En het is belangrijk dat het gezond is.”
Via Ons Keuken kan op beide aspecten goed worden gestuurd, aldus John Moolenschot, bestuursvoorzitter van Schakelring. “Je ziet dat het voor veel zorgorganisaties steeds lastiger wordt om een eigen keuken te behouden. Dat heeft vaak te maken met hoge kosten in relatie tot het aantal maaltijden dat bereid wordt. Door de krachtenbundeling in Ons Keuken kunnen er voldoende maaltijden worden geproduceerd én houden we zelf invloed op de kwaliteit. De keuken is ‘van ons’, de naam zegt het al.” De oprichting van Ons Keuken zorgt bovendien voor continuïteit en behoud van arbeidsplaatsen, vult hij aan.

Klanten betrekken

Omdat de klanten centraal staan, worden zij op verschillende manieren betrokken bij het beoordelen van de maaltijd. Er is een klankbordgroep met medewerkers en vertegenwoordigers van de cliëntorganisaties. Ook komt er een ‘smaakpanel’ waar (wijk)bewoners deel van uitmaken. Daarnaast vragen medewerkers regelmatig wat men van het eten vond. De reacties worden digitaal geregistreerd en teruggekoppeld aan Ons Keuken. Daar kunnen ze snel inspelen op wensen en behoeften.

Teams ‘ontzorgen’

Ons Keuken heeft ook als doel om de teams op de zorglocaties te ‘ontzorgen’. Teams kunnen bij het bestellen van de warme maaltijd kiezen uit diverse mogelijkheden: kant-en-klaar, panklaar en onbereid. Dit betekent dat er rondom het koken voor en op afdelingen veel gevarieerd kan worden. Kleinschalige woonvormen die graag samen met bewoners koken, bestellen bijvoorbeeld voor bepaalde dagen rauwe aardappelen en groente. Voor andere dagen kunnen ze panklare maaltijdonderdelen bestellen, of kant-en-klare maaltijden.

Positieve reacties

De locaties zijn in fasen overgegaan naar Ons Keuken. Sommige stapten eind vorig jaar over op de nieuwe werkwijze. Hierop zijn al veel positieve reacties ontvangen. Zo meldt een medewerker van verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg: “Over de kwaliteit van het eten kan ik kort zijn: het is geweldig. Heel smakelijk, heel gevarieerd. De mensen op onze afdeling waren altijd behoorlijk kritisch over het eten. Nu zijn ze veel positiever, en dat zorgt meteen voor een gezelliger sfeer aan tafel.”

Het verschil maken

De bestuurders Mireille de Wee en John Moolenschot kijken tevreden terug op het samenwerkingsproces tot nu toe. “Onze organisaties delen eenzelfde visie op zorg en de rol van de maaltijdvoorziening daarbij. Eten en drinken zien wij als primair proces, niet iets dat ‘erbij’ zit. Het is naadloos verbonden aan de kwaliteit van leven, het is iets waarmee je het verschil kunt maken. En dat is precies wat we met Ons Keuken willen bereiken.”

De Riethorst Stromenland en Schakelring hebben samen 20 woonzorgcentra in Midden-Brabant en leveren verschillende diensten op het gebied van (thuis)zorg.

www.deriethorststromenland.nl en www.schakelring.nl

Deel deze pagina: Linkedin E-mail