Terug naar nieuwsoverzicht

In zorgcomplex De Kloosterhoeve in Raamsdonksveer is een landelijk wetenschappelijk onderzoek gestart naar de effecten van muziektherapie. Deze locatie van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland is gespecialiseerd in de opvang en begeleiding van mensen met de ziekte van Huntington. Met het onderzoek wordt nagegaan of mensen met deze ziekte die wekelijks muziektherapie krijgen, zich na verloop van tijd beter kunnen uiten of beter kunnen communiceren.

Het onderzoek vindt plaats in het kader van een promotietraject van Monique van Bruggen-Rufi (onderzoekster/muziektherapeute) en staat onder supervisie van het LUMC in Leiden. Dr. Jacques Neyens van De Riethorst Stromenland is de lokale coördinator. Aan het onderzoek ging twee jaar voorbereiding vooraf.

Muziek als behandeling

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening die bepaalde delen van het centrale zenuwstelsel aantast. De ziekte, die langzaam verergert, uit zich onder meer in onwillekeurige bewegingen, verstandelijke achteruitgang en een verscheidenheid aan psychische symptomen. Patiënten kunnen zich steeds minder goed uiten en steeds moeilijker spreken. Deze verandering kan leiden tot boosheid en prikkelbaarheid. Behandelingen zijn gericht op verbetering van de kwaliteit van leven. Naast het innemen van medicijnen worden ook andere niet medicamenteuze vormen van behandeling gezocht om dit doel te bereiken. Eén van deze behandelingen is muziektherapie.

Monique van Bruggen: “Niet alleen in De Kloosterhoeve wordt de effectiviteit van muziektherapie onderzocht, maar ook de verpleeghuizen Overduin in Katwijk en Atlant in Apeldoorn doen mee aan het onderzoek. Muziek kan in de breedste zin van het woord worden ingezet om motoriek, spraak en taal, cognitie en emotie te versterken of te verbeteren. We onderzoeken of de uitdrukkingsvaardigheid, en dus de communicatie, van mensen met de ziekte van Huntington beïnvloed kan worden door het inzetten van muziektherapie. Tegelijkertijd wordt gekeken of dit invloed heeft op verandering van het gedrag.”

Muziektherapie

Associaties met vroeger

Arthur van Meurs werkt sinds eind 2012 als muziektherapeut op De Kloosterhoeve. “Elke cliënt is anders maar de gemeenschappelijke deler is zonder meer dat de therapie een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de welzijn van de bewoner. De ene cliënt heeft een geslaagde sessie als hij meerdere keren raak heeft geslagen op een pauk, de andere als hij een goede opname gemaakt heeft van zijn liedje. Ik merk vooral dat cliënten associaties maken met vroeger.” Cliënte Ingrid Kalisvaart beaamt dit. “Het is leuk, muziek uit die goeie ouwe tijd”, zo zegt ze.

Het onderzoek duurt ongeveer vier maanden. De resultaten worden zowel nationaal als internationaal gepubliceerd. 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail