Terug naar nieuwsoverzicht

‘Een lang gekoesterde droom gaat in vervulling’

Op de bouwplaats aan de Venestraat in Geertruidenberg is dinsdag 16 april 2019 het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van zorglocatie De Riethorst. Klanten, medewerkers en bestuurders van de betrokken zorgorganisaties De Riethorst Stromenland en Prisma zetten samen de eerste schep in de grond voor ‘een uniek stukje zorg in Nederland’.

Bestuurder Mireille de Wee van De Riethorst Stromenland sprak na de symbolische handeling van een lang gekoesterde droom die in vervulling gaat. “Al ruim 10 jaar zijn we bezig om nieuwbouw op deze locatie te realiseren. We hebben hiervoor aardig wat hobbels moeten nemen, maar vandaag kunnen we de aftrap geven voor de start van de nieuwbouw. Er komt een toekomstbestendige zorglocatie die perfect past bij onze visie ‘Samen fijner leven’. We kunnen er ouderenzorg van de toekomst bieden. Een thuis voor onze klanten en een fijne plek om te werken voor onze medewerkers.”

Leven in vrijheid

De Riethorst wordt volgens De Wee ‘een voorbeeld voor heel Nederland’. “We breken met alle tradities van de verpleeghuiszorg. Niets is zo erg als het gevoel dat je opgesloten zit. Mensen met dementie kunnen daar zelfs onrustig of agressief van worden.” De bestuurder vertelde dat mensen in de nieuwe zorglocatie straks zelf kunnen beslissen over hun manier van leven. “Over wat, hoe en wanneer zij onze ondersteuning wensen en wanneer juist niet. Leven in vrijheid noemen we dat. In het nieuwe pand is straks alles gericht op wonen. Het is voorzien van de nieuwste zorgtechnieken en ICT. Dit vullen we uiteraard in met onze bevlogen medewerkers en vrijwilligers met oprechte aandacht en door samenspel in de zorg.”

Krachtenbundeling zorgorganisaties

Jaap de Bruin, bestuurder van zorgorganisatie Prisma, zei ‘apetrots’ te zijn op de krachtenbundeling met De Riethorst Stromenland. “Prisma huurt straks vijftien van de negentig appartementen in het nieuwe zorgcomplex. Samen met De Riethorst Stromenland gaan we ervoor zorgen dat onze ouder wordende klanten op deze zorglocatie kunnen leven in vrijheid, ondanks hun maatschappelijke beperkingen. Wij als specialisten op het gebied van gedrag en De Riethorst Stromenland op het gebied van verzorging en verpleging. We kunnen op deze gebieden veel leren van elkaar.”

Onderdeel van de buurt

Bij het ontwerp van het pand is volgens architect Sander van Sambeek van Oomen Architecten nadrukkelijk rekening gehouden met de visie van de zorgorganisaties en met de uitstraling van de stad Geertruidenberg. “De nieuwbouw sluit aan bij de kleinschaligheid van de oude kern, nabij de Markt. We voegen een nieuw stukje stad toe. De zorglocatie wordt als het ware binnenstebuiten gekeerd, zodat bewoners onderdeel worden van hun buurt. De bewoners kunnen de wijk in. Ze horen erbij.”

riethorstschop021 copy

Oplevering nieuwbouw

Zorgmanager José de Groot vertelde dat er inspiratiesessies zijn gehouden voorafgaand aan de nieuwbouw. Ook werden werkbezoeken bij andere organisaties afgelegd. De Groot prees het lef van bestuurder De Wee om in het ontwerptraject de bijna klare bouwplannen helemaal om te gooien en af te stemmen op de nieuwste inzichten over wonen en zorg. “Het beste uit de wereld van de zorg hebben we nu bijeengebracht.”

De zorgmanager vertelde de aanwezigen dat de betrokkenheid van bewoners en medewerkers van De Riethorst bij de nieuwbouw groot is. Ze benadrukte tegenover de bouwers dat de bewoners met smart wachten op de oplevering van het pand. “Zij verblijven intussen al 2 jaar op de tijdelijke zorglocatie Buurstede in Oosterhout. U gaat nu een prachtig huis bouwen. We kunnen niet wachten om er straks met enthousiasme samen een thuis van te maken.”

Zwaluwe Bouw gaat het plan uitvoeren. Naar verwachting is de nieuwbouw rond de zomer van 2020 afgerond.

Lees hier meer over de nieuwbouw van De Riethorst. 

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail