Terug naar nieuwsoverzicht

20171130 ReneSchotanus Riethorst 03 web

‘Zorgcentrum wordt één met de wijk’

Het nieuwbouwplan van zorgcentrum De Riethorst is enthousiast ontvangen tijdens de informatieve avond op 30 november jl. Bezoekers spraken over ‘een prachtig ontwerp’ met een mooie uitstraling. Ook het nieuwe zorgconcept, waarbij ontmoeting en samenwerking met de wijk centraal staat, kon op veel positieve reacties rekenen. De nieuwe Riethorst is straks hét expertisecentrum voor dementie in de regio.
De belangstelling voor de informatieavond in zorglocatie Mauritsstaete in Geertruidenberg was zo groot dat er extra stoelen bijgezet moesten worden. Een groot deel van de bezoekers bestond uit wijkbewoners uit de omgeving van De Riethorst. Daarnaast waren er veel vrijwilligers en familieleden van klanten/bewoners van De Riethorst en Stichting Prisma. Ook medewerkers en andere inwoners van Geertruidenberg grepen de kans aan om een kijkje te nemen.

In woord en beeld

Bestuurder Mireille de Wee van De Riethorst Stromenland en architect Sander van Sambeek van Oomen Architecten schetsten in woord en beeld de uitgewerkte plannen. Daarna kon iedereen op panelen de tekeningen en artist impressions bekijken. Ook projectontwikkelaar Van Wanrooij liet zijn plannen zien. Dit bedrijf bouwt 29 koopwoningen naast De nieuwe Riethorst (tekeningen van de woningen zijn te zien op de site: www.vanwanrooij.nl/geertruidenberg-vaandelwacht).

PR 02 Impressie web

Bouw start medio 2018

Nu het bestemmingsplan definitief is en ook alle andere seinen op groen staan, werkt De Riethorst Stromenland toe naar de start van de nieuwbouw. Op dit moment is de sloop van het oude gebouw in volle gang. Omdat het om een historische plek gaat, kijkt een archeologisch deskundige mee. Naar verwachting start de nieuwbouw medio zomer 2018.

Verrijking binnenstad

Bij het bouwkundig ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met de ruimtelijke omgeving: de bomenrijen in de Venestraat en de bestaande centrumbebouwing. De nieuwbouw sluit aan bij de kleinschaligheid van de oude kern van Geertruidenberg. Dit betekent een verrijking van de historische binnenstad.

PR 14 Impressie web

Zelfstandige appartementen

Er komen 90 nieuwe appartementen, waarvan er vijftien bewoond worden door cliënten van Stichting Prisma. Elk appartement is 45 vierkante meter, heeft een aparte slaapkamer en eigen badkamer, en is geschikt voor bewoning door een echtpaar.
De appartementen krijgen een zelfstandige uitstraling: eigen adres, eigen voordeur. Ze zijn geclusterd in drie woongebouwen die elk aan een ‘woonstraatje’ liggen. De woongebouwen zijn onderling met elkaar verbonden.

Bijzonder: buurtkamers

Er komen veel centrale voorzieningen in De Riethorst, allemaal op de begane grond. Dat varieert van een restaurant, een kookstudio en dagbesteding tot een kapsalon, een kiosk en beweegruimten. Bijzonder worden de buurtkamers, die dienen als ontmoetingsplek voor zowel klanten als mensen uit de wijk. Elke buurtkamer krijgt een eigen sfeer en enkele beschikken over een kookgelegenheid. Organisaties en ondernemers kunnen een buurtkamer ‘adopteren’. Inmiddels heeft SOPMG al aangegeven mee te willen werken aan de realisatie van een muziektherapieruimte.

Expertisecentrum dementie

Het aantal mensen dat aan dementie lijdt blijft de komende jaren toenemen. De Riethorst is straks een zorgcentrum dat gespecialiseerd is in dementie. Vanuit dit Expertisecentrum Dementie werkt De Riethorst Stromenland niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Dit betekent dat mensen met dementie in De Riethorst kunnen wonen, maar dat de gespecialiseerde zorgprofessionals ook bij de mensen komen die nog thuis wonen. Onder De Riethorst Stromenland vallen elf zorglocaties, verspreid over vijf gemeenten. Alle zorglocaties waar mensen wonen die lijden aan dementie worden ondersteund vanuit dit nieuwe Expertisecentrum Dementie in Geertruidenberg.

Impressies

De artist impressions zijn ontworpen door architect Sander van Sambeek van Oomen Architecten. Dit zijn voorlopige ontwerpen, gedurende het nieuwbouwtraject kunnen er nog zaken wijzigen.PR 03 impressie web

___________________________________________________________________________________________________

Hieronder vindt u de presentaties terug van de informatieavond op 30 november 2017.

Presentatie De Riethorst Stromenland

Presentatie Oomen Architecten

Deel deze pagina: Linkedin E-mail