Terug naar nieuwsoverzicht

De bewoners van verpleeghuis Slotjesveste in Oosterhout werden woensdagmiddag 24 februari getrakteerd op een scala aan optredens door mensen met een verstandelijke beperking van Kleintje Hollands.

 

kleintjehollands met naamsvermelding fotograaf Marieke van Gemert webfoto: Marieke van Gemert

Speciaal voor zijn optreden heeft Anton Mandigers een leren broek en glittergiletje aangetrokken. “Bling, bling, want ik doe Gerard Joling na”, lacht hij net voor zijn optreden in het omgebouwde restaurant van Slotjesveste. Over de rode loper stapt de Down-zanger met een grote glimlach naar het podium waar hij ‘Terug naar de kust’ meezingt met de muziekband. De 93-jarige mevrouw Van de Goor-Van de Bruggen vindt zijn lied zo mooi gezongen dat ze spontaan opstaat uit haar rolstoel en een voorzichtig dansje doet met activiteitenbegeleider Katinka. Anton is één van de zes artiesten die optreedt in Slotjesveste. Stuk voor stuk brengen ze meezingers van Hollandse bodem. Van Guus Meeuwis en Frans Duyts tot Jantje Koopmans en Corry Konings. Elk nummer wordt vol overgave gebracht. Zanger Daniël Kuys maakt er met zijn medley van bekende nummers zelfs een complete dansshow van. Tot groot plezier van de circa 60 aanwezigen.

Hartverwarmend

Connie van Kerkoerle legt het publiek uit dat alle zangers winnaars zijn van Kleintje Hollands. “Dat is een jaarlijks terugkerend evenement in Tilburg. Een soundmixshow voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Na twee voorrondes kiezen we maximaal 12 kandidaten voor de finale. Daar kiezen we één winnaar uit. Alle winnaars hebben we uitgenodigd dit voorjaar mee op tournee te gaan langs verschillende huizen voor ouderen. Kleintje Hollands is elk jaar een hartverwarmend evenement. Dat willen we er vanmiddag ook van maken”, zegt de presentatrice.

Sponsor

Sponsor van de Kleintje Hollands-tournee is DELA goedendoelenfonds. “Wij vragen mensen met een beperking om als vrijwilliger iets goed te doen voor een ander”, vertelt Hanneke de Jonge. “Iets goed doen voor een ander zorgt ervoor dat je van betekenis kunt zijn, dat je er toe doet, gewaardeerd wordt en meetelt in de samenleving.” Van Kerkoerle vult haar aan: “Iedereen kent DELA als uitvaartorganisatie of van verzekeringen. Zij geloven niet alleen in een waardig afscheid voor iedereen, maar vooral dat mensen er voor elkaar zijn. Op basis van gelijkwaardigheid. Want geen mens is gelijk aan een ander, maar we zijn wel allemaal gelijkwaardig.”

Gelijkwaardigheid

In Slotjesveste komt die gelijkwaardigheid het duidelijkst naar voren als de polonaise wordt ingezet. Bewoners, personeel én alle aanwezige artiesten stappen samen door de zaal. Even doet het er niet toe of iemand in een rolstoel zit of een verstandelijke beperking heeft. Iedereen doet mee. Heeft plezier en deelt dat met de ander. Zelfs mevrouw Van Schaijk (83) die in haar bed naar het evenement werd gebracht, deint mee op de aanstekelijke klanken van ‘Meisje, ik ben een zeeman’. “Ik moet aan vroeger denken bij deze muziek. Toen dansten we ook altijd samen door de kamer. Ik vind de optredens heel bijzonder. Ik ben werkelijk in mijn hart geraakt en blij dat ik erbij kon zijn.”

Deel deze pagina: Linkedin E-mail