Terug naar nieuwsoverzicht

De Riethorst Stromenland enthousiast over resultaten pilot

Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland gaat mensen met dementie meer (keuze)vrijheid geven. Op twee zorglocaties zijn tijdens een proef de deuren van de gesloten afdeling geopend. De resultaten van deze pilot zijn zeer bemoedigend. Ook in de nieuwbouw van De Riethorst in Geertruidenberg krijgen klanten met dementie een grotere leefcirkel.

De pilots vonden plaats binnen kleinschalig verpleeghuis Aernswaert in Hank en verpleeghuis Altenahove in Almkerk. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de afsluiting van het project ‘Waardigheid en Trots’, een initiatief vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Onze afdelingen voor mensen met dementie zijn traditioneel gesloten en de beweegmogelijkheden zijn voor iedereen hetzelfde. We willen graag beter aansluiten op wat voor onze klant belangrijk is. Dat betekent dat iemand zelf mag beslissen waar hij gaat of staat binnen onze zorglocatie. En deze persoon mag zelf bepalen of hij hulp wenst of niet. De voorwaarde om iemand meer vrijheid te geven is uiteraard dat dit is afgestemd met wat voor die persoon veilig is”, vertelt Monique Miseré, clustermanager bij De Riethorst Stromenland.

Aernswaert Hank

Tijdens de pilot op Aernswaert zijn de binnendeuren van de vier woongroepen opengegaan. Dat houdt in dat bewoners niet meer zijn gebonden aan hun eigen woongroep, maar zich in het hele verpleeghuis vrij kunnen bewegen. Ook is een speciale beweeg- en belevingstuin ingericht waar bewoners op elk moment van de dag naar toe kunnen.

beweegtuin001 site

Altenahove Almkerk

Achter de deuren van de gesloten afdelingen kunnen mensen al zelf naar de tuinen en de overige afdelingen. Via een omgevingsscan werd duidelijk wat er nog meer mogelijk is om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te geven aan de bewoners met dementie. De eerste ervaringen zijn goed.

Nieuwbouw De Riethorst

Ook in nieuwbouw De Riethorst in Geertruidenberg krijgen klanten meer (keuze)vrijheid. Zij kunnen zelf kiezen waar ze graag willen zijn. De tuindeuren zijn gekoppeld aan de gezamenlijke huiskamers. Daarnaast is er contact met de buurt mogelijk. De veiligheid van de mensen die er wonen wordt ondersteund door moderne zorgtechnologie.

Langdurige zorg voor ouderen

De Riethorst Stromenland is continu op zoek naar manieren om de zorg te vernieuwen. “Wij zijn elke dag op zoek naar wat voor onze klant belangrijk is, waardoor hij leefplezier ervaart, zijn eigen keuzes kan maken en zichzelf kan zijn. Mensen mogen zelf beslissen hoe zij willen leven.”, aldus Monique Miseré.

Zorgmedewerkers

Monique Miseré vervolgt: ‘‘Er gebeuren zoveel mooie dingen in de verpleeghuiszorg, daar zijn we heel trots op! Onze zorgmedewerkers tonen op betrokken wijze dat zij in staat zijn om samen met onze klanten invulling te geven aan betekenisvolle zorg. Met projecten als Waardigheid en Trots laten we zien dat de werkvloer dit geweldig kan.”

Nieuwsgierig?

In dit presentatieboek lees je meer over dit bijzondere project.

Presentatieboek Meer (keuze)vrijheid bij mensen met dementie

Deel deze pagina: Linkedin E-mail