Terug naar nieuwsoverzicht

In woonzorgcentrum Mauritsstaete is donderdag 9 mei een speciale huiskamer geopend. De ontmoetingsruimte maakt belevingsgerichte zorg van mensen met dementie mogelijk. “We voorkomen hiermee dat mensen moeten verhuizen”, zegt zorgmanager Marc van den Nobelen.

Veilig jezelf zijn

Het is feest op Mauritsstaete. De gang is versierd en er is taart voor alle bewoners. Zij hebben zich samen met de medewerkers verzameld op de eerste verdieping vanwege de officiële opening van de belevingsgerichte huiskamer. Zorgmanager Marc van den Nobelen vertelt hoe belangrijk de voorziening voor de locatie is. “Wanneer iemand in Mauritsstaete komt wonen, wil je eigenlijk niet meer dat er nog een keer verhuisd moet worden. Helaas ontkomen we er niet aan dat de gezondheid van de bewoners achteruit gaat. Niet alleen lichamelijk, maar soms ook geestelijk. Voor iemand met geheugenproblemen is het steeds lastiger om een eigen dagprogramma te maken. Voor je het weet, steekt de vereenzaming de kop op en kan iemand zich hier niet meer staande houden. Om te voorkomen dat iemand om die reden zou moeten verhuizen, hebben we een belevingsgerichte huiskamer ontworpen. Een ontmoetingsruimte waar mensen veilig zichzelf kunnen zijn en de dag met gelijkgestemden kunnen doorbrengen.”

Mensen actief houden

Er is ongeveer een jaar nagedacht over en gewerkt aan de bijzondere huiskamer. “De ruimte is gericht op mensen met dementie. In deze huiskamer houden we bewoners op verschillende manieren actief. Zo proberen we hun slaapwaakritme zolang mogelijk intact te houden en suffen of dwalen te voorkomen. Ook bieden we een speciaal programma aan dat is afgestemd op de wensen van de bewoners. En hebben we gespecialiseerd personeel op de huiskamer staan.” Woonzorgbegeleider Nellie van Peer vertelt hoe ze op verschillende momenten op een dag bewoners naar de huiskamer haalt om hen te betrekken bij bijvoorbeeld huishoudelijke klussen. “We doen samen klusjes, dekken samen de tafel, koken, wassen af en vegen. Ja, er is ook een vaatwasser, maar afwassen met de hand geeft mensen een nuttige taak en is er onderling contact. We motiveren mensen om zaken op te pakken. Zo blijven ze actief.”

Overprikkeling voorkomen

Nellie vindt de rust die de nieuwe huiskamer uitstraalt bijzonder prettig werken. “Je merkt dat bewoners niet zo snel overprikkeld raken als ze hier zijn. Het is een feest om hier te werken.” Ook bewoonster Tiny Gravesteijn vindt dat alles ‘fijn en rustig’ is in de nieuwe huiskamer. Ze vindt de belevingshoekjes met spulletjes van vroeger erg mooi. “Allemaal spullen die wij vroeger thuis ook hadden.” Ze wijst op de lederen schemerlampjes, de oude telefoon en hummeltjes in de kast. Om prikkels van buiten te voorkomen zijn de grote ramen aan de gangzijde van de huiskamer professioneel bestickerd. Vanuit de huiskamer kijk je hierdoor op een huiselijk tafereeltje. Niet alleen de huiskamer, ook de gang ernaar toe is aangepast aan de stijl van de bijzondere verblijfsruimte. “Het is alsof ik door een gezellig straatje naar mijn huis loop”, zegt bewoonster Sjan de Reuver. Als ze de voordeur van de huiskamer heeft bereikt, mag ze van de zorgmanager het lint doorknippen waarmee de woonkamer officieel wordt geopend. De bos bloemen die ze voor haar inzet krijgt, schenkt ze direct aan de huiskamer. “Dan kan iedereen ervan genieten.”

Foto 3 low res

Deel deze pagina: Linkedin E-mail