Terug naar nieuwsoverzicht

Zorg blijft in hartje Geertruidenberg

Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland is blij met het akkoord van de gemeenteraad van Geertruidenberg. De gemeente nam het besluit om groen licht te geven aan de plannen voor de nieuwbouw van verpleeghuis De Riethorst aan de Venestraat. Door deze beslissing kan er in de toekomst zorg verleend blijven worden op deze historische locatie. Een bijzonder initiatief van de nonnen 170 jaar geleden. Streekverpleeghuis ‘Sint Agnes’ groeide uit tot een professionele zorgorganisatie.

Wat zijn de plannen?

Op de huidige locatie komt een nieuw verpleeghuis. In het nieuwe verpleeghuis is er plaats voor 96 cliënten - zowel Psychogeriatrie (o.a. dementie) als tweezorg. Daarnaast komt er in het pand een Expertisecentrum Psychogeriatrie. En er komen kantoorruimtes van De Riethorst Stromenland.

Het idee om naast het verpleeghuis een supermarkt te bouwen gaat definitief niet door. Er bestonden grote twijfels over de drukte en de parkeerdrukte in het centrum van Geertruidenberg. In plaats van de supermarkt komen er 29 koopwoningen in dit gebied aan de Venestraat.

Vervolgtraject

De gemeente start vanaf nu de bestemmingsplanprocedure op. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt er op z’n vroegst in de zomer van 2017 gestart met de bouw. Mogelijk verhuizen de huidige cliënten van De Riethorst in mei 2017 naar een tijdelijk onderkomen in de omgeving. Voor familieleden en cliënten wordt er in april een eerste informatiebijeenkomst in De Riethorst georganiseerd.

Eisen van deze tijd

Radmer Schalkx is locatiemanager van De Riethorst en geeft aan: “We zijn ontzettend blij dat er nu officieel akkoord is gekomen, zodat we naar de toekomst kunnen kijken. Onze cliënten verdienen een comfortabel gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Hun welzijn staat voorop. We willen dat het nieuwe gebouw zoveel mogelijk ‘open’ is. Moderne technologie maakt het mogelijk om elke cliënt de leef- en bewegingsruimte te geven die bij zijn of haar gezondheidssituatie past. Zo kun je veiligheid en persoonlijke vrijheid mooi combineren. We kijken echt uit naar dat nieuwe gebouw, we kunnen niet wachten!”

zorg002 web

V.l.n.r.: Klaas Rienks, Stephanie van der Steen, Angelique Leijten en Radmer Schalkx

Betrokkenheid

Klaas Rienks is voorzitter van de Cliëntenraad in De Riethorst. Hij vertelt: “Als Cliëntenraad hebben we al een paar bouwvergaderingen meegemaakt. We voelen ons erg betrokken en geven graag onze inbreng. Bijvoorbeeld over het gebruik van licht en over kleur- en materiaalgebruik. Allemaal zaken die van belang zijn voor een fijne sfeer. Ook zijn wij blij dat straks iedereen een eigen appartement krijgt. Cliënten kunnen hun appartement aankleden met eigen spulletjes en er zo hun vertrouwde plek van maken.”

Gemak en privacy

Angelique Leijten en Stephanie van der Steen zijn verzorgenden in De Riethorst en vertellen: “Wij kijken erg uit naar een nieuw en modern gebouw. Voor onze cliënten is eigen sanitair heel belangrijk. Het zorgt voor meer gemak en privacy. We verheugen ons enorm op de nieuwbouw. We hebben veel ideeën om het voor onze cliënten zo aangenaam mogelijk te maken.”

Deel deze pagina: Linkedin E-mail