Terug naar nieuwsoverzicht

Een banddikte. Zo weinig scheelde het of meneer Govers had de eerste Rollator Streetrace van Nederland op zijn naam kunnen schrijven. Hij was weliswaar de eerste man over de meet, maar mevrouw Visser liep hem toch echt nét voorbij op de finishlijn in Almkerk. Het circuit was uitgezet op het parkeerterrein achter sportcentrum Het Verlaat. Vijftig ouderen uit de hele regio deden mee aan het evenement.

Het startschot is amper verstild of muziek van Henk Wijngaarden schalt uit de speakers bij zorglocatie Altenahove in Almkerk. Met de vlam in de pijp stuiven de ouderen achter hun rollators voorbij. De strijd is begonnen. Onder toeziend oog van familie, verzorgenden en schooljeugd bestormen de eerste deelnemers het parkoers. Gejoel overstemt enkele krakende botten. Kordate passen en krappe bochten maken het fanatisme duidelijk. Deze druilerige woensdagmiddag wordt het gezegde ‘rust roest’ aan gort gereden.

De streetrace bestaat uit twee heats. In elke ronde starten circa 25 ouderen. De derde heat is de finale. Met de zes beste dames en zes beste heren uit de eerste twee rondes.

‘Ik ga voor goud’

Koploper in de eerste heat is Riet Paes uit Hank. Ze gaat voor goud, zo laat ze weten. Twee jaar geleden brak ze haar heup na een val in de kerk. Sinds dien is ze afhankelijk van een rollator. Alsof ze dat niet erg genoeg vindt, kreeg ze een half jaar geleden ook nog een nieuwe hartklep en moest ze revalideren. “Ik doe dat heel serieus, want ik wil nog graag vooruit. Ik gym elke dag een half uur. Vandaag ben ik hier om te winnen. Als ik ergens aan meedoe, wil ik altijd winnen”, lacht ze.

Met de 90-plus concurrentie nauw in het vizier trekt mevrouw Paes haar zwenkende wielen krachtig recht en snelt ze zich naar de finishlijn. Haar fysieke ongemakken lijkt ze even vergeten als ze haar concurrentie achter zich laat en overtuigend een finaleplek afdwingt. “Ik heb nu bijna geen adem meer, maar ik ben wel heel blij. Nu eerst koffie drinken en bijkomen voor de finale”, reageert ze uitgelaten.

Rolatorrace 105

Ontmoeten

Organisator Ton Damen van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland legt uit dat de Rollator Streetrace is uitgezet om ouderen aan te zetten om meer te gaan bewegen. “Wij zetten hen op ludieke wijze aan om hun conditie en gezondheid te verbeteren. We merken vaak dat ouderen met een hulpmiddel rond en in huis blijven hangen. Ze denken dat ze dan beperkt zijn. Maar dat hoeft zeker niet waar te zijn.”

Rien Rochat uit Giessen is na een hersenbloeding beperkt in zijn lopen. Het feit dat hij weer kan lopen, sterkt hem in zijn overtuiging om mee te doen. “Meedoen is belangrijker dan winnen”, vindt hij. In zijn eigen tempo loopt hij achter zijn rollator de tocht uit. Als allerlaatste komt hij over de finish. Voor die dappere inzet, wordt hij beloond met de aanmoedigingsprijs. Organisator Damen: “Sporten betekent plezier maken en anderen ontmoeten. Niet meedoen zou betekenen dat je niemand ontmoet. Wel meedoen kan echter je eenzaamheid doorbreken. Dat willen we graag aanmoedigen.”

Damen is dik tevreden over het verloop van de Rollator Streetrace die zorgorganisatie De Riethorst Stromenland samen met Zorgplein Maaswaarden en Het Verlaat Almkerk had opgezet. Ook organisaties zoals Thebe, Stichting Trema en Stichting De Vleet Woudrichem waren betrokken bij de rollatorrace. Verder deed de Stichting Vrienden Stromenland een duit in het zakje.

Landelijk succes

In het voorjaar werd door De Riethorst Stromenland in Oosterhout ook al een rollatorrace georganiseerd. “Deze race was zeer succesvol en kreeg landelijke aandacht van de media. Damen: Omdat ouderen aangaven zoveel plezier te hebben gehad, heeft De Riethorst Stromenland besloten ook in de gemeente Altena een rollatorrace op te zetten. Nu niet op een atletiekbaan, maar op straat. Waarmee het een echte streetrace is. We willen er een jaarlijks terugkerend evenement van maken.”

De streetrace werd in de ochtend symbolisch geopend door drie wethouders. Bestuursvoorzitter Mireille de Wee van De Riethorst Stromenland loste het startschot. Gewapend met helmen en rollators liepen de wethouders het parcours. In de middag waren de ouderen uit de regio aan de beurt. Een sponsorloop van de talentenschool De Almgaard en BSO Hoppas was ook een onderdeel van het programma. Tussen de heats vermaakten de aanwezigen zich op de informatiemarkt in restaurant Altenahove. Het duo Ton & Ton en het Vischwijvenkoor uit Woudrichem zorgden met fijne meezingers voor muzikale omlijsting.

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail