Terug naar nieuwsoverzicht

Omwonenden van De Riethorst in Geertruidenberg zijn enthousiast over de opzet van de nieuwe zorglocatie aan de Venestraat. Vooral de visie ‘leven in vrijheid’ voor mensen met dementie spreekt hen aan. Wel zijn ze benieuwd hoe het opendeurenbeleid met de bijbehorende zorgtechnologie gaat werken. Dat bleek afgelopen week tijdens de presentatie van de visie achter het nieuwbouwplan.

Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland bouwt momenteel aan een nieuwe zorglocatie aan de Venestraat in Geertruidenberg. Deze lijkt in niets op het traditionele zorggebouw dat in 2017 onder de slopershamer verdween.

Een nieuwe wijk

“Het wordt als het ware een nieuwe wijk in Geertruidenberg”, vertelde Monique Miseré, clustermanager langdurige zorg. “De nieuwe Riethorst is uniek in Nederland. Waar van oudsher de deuren van verpleeghuizen gesloten zijn, zetten wij deze open. We willen dat onze bewoners onderdeel blijven uitmaken van de samenleving. Hierbij maken we gebruik van leefcirkels. Afhankelijk van hun persoonlijke situatie kan die cirkel ook toegang geven tot de wijk. Met zorgtechnologie houden we de bewoners in de gaten. Zo bepalen we bijvoorbeeld voor wie de deur open gaat en zien we precies wie naar buiten loopt.”

‘Vol pluspunten’

“Normaal is er weinig contact met de buitenwereld voor bewoners van een verpleeghuis. Straks staan hier de deuren open. Ik vind het best spannend hoe dat gaat”, bekende mevrouw De Swart. Haar echtgenoot verblijft momenteel bij zorglocatie Buurstede in Oosterhout, samen met de andere bewoners van De Riethorst. Ze noemde de opzet van de nieuwe zorglocatie ‘groots’ en ‘vol pluspunten’. “Hij kan makkelijker naar buiten. Precies dat mist hij nu zo. Hij was altijd buiten toen hij nog thuis woonde. Die vrijheid krijgt hij nu terug.” Annemarie De Swart noemde het zorgwijkje ‘een vooruitgang’ voor de ouderenzorg. “Hoe fijn is het voor de bewoners dat er straks ook vaker gewone mensen rondlopen in De Riethorst? Misschien wel een buurtbewoner die even de kippen eten komt geven of een wandelingetje maakt door de tuinen van De Riethorst. Dat houdt de bewoners alerter dan wanneer ze alleen andere bewoners zien.”

Naamloos copy

Buurtkamers als ontmoetingsplek

“Mensen die bij De Riethorst wonen, maken straks onderdeel uit van het dorpse leven”, benadrukte bestuurder Mireille de Wee van De Riethorst Stromenland. “Onze klanten worden niet beperkt tot één huiskamer. Op ieder moment van de dag hebben zij de mogelijkheid om naar een van de buurtkamers of tuinen te gaan. Wij willen dat deze buurtkamers ontmoetingsplekken worden voor onze klanten en voor mensen uit de wijk. We streven ernaar dat de zorglocatie een buurtfunctie gaat vervullen. Dat kunnen we alleen realiseren samen met omwonenden, ondernemers, scholen, clubs en verenigingen.”

Tjeu en Mia van der Zanden wonen recht tegenover De Riethorst. “We vinden het plan prachtig. Eigenlijk wel jammer dat je er niet gewoon kunt huren. Gelukkig kunnen we er straks wel terecht voor activiteiten in de buurtkamers. Dat gaan wij zeker doen. We voelen ons verbonden met De Riethorst. Al is het maar omdat mijn vrouw geboren is in de voorloper, het St. Agnes.”

Zorgtechnologie

Naast enthousiasme waren er vragen over de zorgtechnologie. “Kunnen bewoners weglopen als wij op visite komen?” José de Groot, zorgmanager van De Riethorst, legde uit dat de zorgtechnologie nieuw is en hierdoor nog ‘een uitdaging’. “We gaan voor veilig leven in vrijheid. We laten onze bewoners zeker niet aan hun lot over in de wijk.”

“Ik wil hier wel wonen”, grapte een omwonende in de zaal. “Dat grote appartement, de wellness, tuin en dieren spreken me aan. Eerlijk is eerlijk. Als je zo ziek bent dat je in een verpleeghuis moet wonen, dan ben je niet te benijden. Maar in deze opzet wordt de mens ten volle gerespecteerd in zijn eigen wereld. Niet weggestopt achter gesloten deuren, maar zijn wie ze zijn. Dus wie ze waren voordat ze ziek waren. Zo willen we toch allemaal oud worden?”

Oplevering nieuwbouw

De bouw van zorglocatie De Riethorst in Geertruidenberg verloopt voorspoedig. De planning is dat na de zomer van 2020 het nieuwbouwpand opgeleverd en bewoond kan worden.

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail