Terug naar nieuwsoverzicht

De Riethorst Stromenland staat op verschillende manieren stil bij Wereld Alzheimerdag

Met een kerkdienst in Hank en huiskamerconcerten in Oosterhout heeft zorgorganisatie De Riethorst Stromenland stilgestaan bij Wereld Alzheimerdag. Een jaarlijkse dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de ziekte dementie en de impact ervan voor de persoon en zijn naasten.

Elke maand houdt geestelijk verzorger Heleen Hendrikx een geloofsviering in de huiskamers van zorglocatie Aernswaert in Hank. Speciaal voor Wereld Alzheimerdag heeft ze voor de bewoners een oecumenische viering geregeld in de RK-kerk in Hank. “Een kerkdienst voor mensen met dementie en hun naasten. Het thema was "Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben.”

Leef in het hier en nu

In totaal veertien bewoners van Aernswaert zijn met hun naasten, vrijwilligers van de zorglocatie en andere buurtbewoners naar de speciale bijeenkomst gekomen. Samen zingen ze liedjes, luisteren ze naar verhalen en lezen ze mee uit het kerkboekje. Van het welkomstlied tot aan de overweging en het woord van dank wordt benadrukt om te leven in het ‘hier en nu’. En om geen zorgen te hebben over de dag van morgen. De bewoners tonen zich emotioneel en dankbaar voor de mooie woorden, de orgelmuziek en het bijzondere uitstapje.

Verrast met huiskamerconcert

In Oosterhout wordt op geheel andere wijze stilgestaan bij Wereld Alzheimerdag. Bewoners van zorglocatie De Riethorst worden in hun woonkamers verrast met een optreden van De Riethorst Stromenland-band. De band is gevormd door muzikale medewerkers van de zorgorganisatie: muziektherapeut Arthur van Meurs (gitaar, mandoline, zang), verzorgende Daan van der Stelt (piano, gitaar) en clustermanager kortdurende zorg en behandeling Adrie de Laat (zang, percussie). Met een piano op wielen trekken de muzikanten van afdeling naar afdeling. Stille en vertroebelde blikken klaren op als de warme klanken en prachtige zangstemmen de huiskamers vullen. Met overtuiging en enthousiasme zingen en spelen de muzikanten de dagelijkse zorgen van bewoners weg. De ene keer swingend, dan weer met een ingetogen serenade.

Mensen samenbrengen

Het optreden op Wereld Alzheimerdag vormt de aftrap van een tour die de DRS-band langs alle zorglocaties gaat maken. Voor de gelegenheid is vandaag medisch secretaresse Jeannine Goossens aangesloten als gastzangeres. Volgens Arthur van Meurs is dat precies de bedoeling van de DRS-band. “We willen mensen samenbrengen met onze muziek. Personeel, vrijwilligers en bewoners. Wie mee wil doen, mag aansluiten.” Dat laatste laat mevrouw Van Kapel zich geen twee keer zeggen. De 93-jarige bewoonster zingt samen met enkele medebewoners in het achtergrondkoortje tijdens het privéoptreden op de kamer van meneer Van Tilburg. De zieke bewoner luistert geëmotioneerd naar de mooie stemmen aan zijn bed. Woorden schieten hem tekort om duidelijk maken hoe fijn hij het vindt dat ze hem niet vergeten zijn. Als na bijna drie uur de muziek en de stemmen van de rondtrekkende muzikanten verstommen, blijven de bewoners in Oosterhout met een glimlach achter. “Een dag om nooit te vergeten”, zegt bewoonster Annie Levis. En daarmee vat ze precies de essentie van Wereld Alzheimerdag samen.   

20180921 ReneSchotanus Oosterhout copy

                                                                               

Deel deze pagina: Linkedin E-mail