Terug naar nieuwsoverzicht

‘Zo wordt de jaarlijkse griepspuit opeens wel heel leuk’

Bijna 1.500 mensen hebben dinsdag 30 oktober een griepprik ontvangen bij de huisartsen in gezondheidscentrum Slotjesveste. De jaarlijkse inenting voor 65-plussers en risicogroepen uit Oosterhout werd gecombineerd met een grote zorgmarkt in het gezondheidscentrum. Deze stond helemaal in het teken van valpreventie.

Spookhuis

Het is donker in ‘het spookhuis’ als Nel van Etten binnenwandelt. De nagebootste woonkamer ligt vol verstoringen waarover mensen kunnen vallen. Van losse kabels en een vloerkleed tot schoenen. Zodra de dame de trap in het spookhuis oploopt, waaien er opeens papieren op de grond en klinkt uit het niets muziek. “Allemaal zaken die thuis ook onverwachts kunnen gebeuren. Post in de brievenbus, de deurbel. Als je dan net de trap neemt, zonder je goed aan de leuning vast te houden, kun je zo erg schrikken dat je valt”, legt fysiotherapeute Marijke Schop uit.

Valgevaar in huis

Het spookhuis is speciaal ingericht om bezoekers van de zorgmarkt bewust te maken van valgevaar in huis. “Wat goed dat jullie dit doen”, zegt Nel van Etten. “Een ongelukje is inderdaad zo gebeurd. Dit weekeinde nog vloog opeens het kaarshoudertje bij de foto van mijn overleden man in brand. Ik snelde er heen, maar werd verrast doordat het glas kapot sprong van de hitte. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik niet viel, want ik was ook nog eens op blote voeten. Zo’n gebeurtenis zet je toch aan het denken. Net als dit spookhuis.”

Rollatordokter

Odilia Wuijts is door gezondheidsklachten gebonden aan een rollator. Ze komt speciaal naar de zorgmarkt voor ‘de rollatordokter’. Hij controleert onder meer de handvatten, wielen, remmen. “Toen ik hem kreeg, zeiden ze dat het voor 3 weken zou zijn. Da’s nu ruim 3 jaar geleden. Ik denk dat ie intussen versleten is.” Tot die conclusie komt ook de rollatordokter. “Het is voor uw eigen veiligheid, maar zelfs mijn onderhoudsbeurt kan deze rollator niet meer oplappen.” Gelukkig zijn er voldoende zorgaanbieders aanwezig om dat vraagstuk direct op te lossen.

Fit en vitaal blijven

Bewegingsagoog Anita Haak speelt met bezoekers van de zorgmarkt het dobbelspel Dobbel Fit. Een actiespel met een grote opblaasbare dobbelsteen dat mensen fit en vitaal houdt. Even later geeft ze een gymles in de zaal van Train U Fit. Meneer en mevrouw Leijten komen samen een uurtje gymmen. “Vroeger liep ik gedachteloos rond. Nu ik door omstandigheden een kunstbeen heb gekregen, moet ik bij elke stap uitkijken om vallen te voorkomen. Mijn spieren trainen helpt om beter te staan en lopen”, vertelt meneer Leijten. Anita Haak benadrukt dat ouderen met meer kracht en stabiliteit inderdaad minder risico lopen op vallen. “Het is daarnaast gezond, gezellig en ontspannend om te sporten.”

Nieuwste snufjes

Er valt nog veel meer te zien en beleven op de gezondheidsmarkt. Zorgaanbieders tonen de nieuwe snufjes op het gebied van zorg- en welzijnsproducten en aanpassingen in huis, zoals een elektrische prothese en een airbag voor je heupen. Aanwezig zijn onder meer: apothekers, fysiotherapeuten, podotherapeuten, ergotherapeuten, orthopedisch schoen- en instrumentmakers en wondspecialisten. Naast alle informatiestands geeft een specialist ouderengeneeskunde driemaal een lezing over valpreventie.

Prijswinnaars

Voor alle bezoekers van de zorgmarkt is er verder nog gratis koffie en een gebakje in restaurant Slotjesveste. Zes gebakjes zijn ook nog eens goed voor een leuke prijs: een dinerbon, fitnesabonnement of gratis pedicurebehandeling. Ineke Appeldoorn is één van de gelukkige. “Zo wordt de jaarlijkse griepspuit halen opeens wel heel leuk.”

rollatordokter copy

Deel deze pagina: Linkedin E-mail