Terug naar nieuwsoverzicht

Het drie jaar durende project ‘Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg’ is vorig jaar van start gegaan. Het is onderdeel van het landelijke verbeterprogramma ‘Waardigheid en Trots’. Vier zorgorganisaties experimenteren met ‘minder regels in de zorg’. 33 andere zorgorganisaties – waaronder De Riethorst Stromenland - kijken actief mee.

Wat houdt het project in?

Tijdens dit experiment organiseren vier zorgorganisaties hun zorg radicaal anders. Ze gaan uit van de relatie tussen hun klant, familie en de zorgverlener. Niet de regels bepalen wat ze doen, maar de relatie is leidend. Zij willen boven tafel krijgen welke landelijke wetten, regels, protocollen en belangen hen belemmeren in de dagelijkse zorg. In samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt er gekeken welke overbodige regels afgeschaft kunnen worden.

“Als je denkt dat een heleboel niet kan door allerlei regels… bedenk dan eens hoe je de zorg anders zou willen organiseren?”

Minder regels, meer persoonlijke aandacht

Mensen die in de zorg werken willen het liefste  hun kostbare tijd besteden aan bewoners, klanten. Dat is waarom ze voor de zorg gekozen hebben. In de praktijk hebben we met veel regels te maken. De vraag is hoe kan het anders? 

Bijeenkomst 11 september

Afgelopen week was er een informatiebijeenkomst over het project. Maar liefst 160 bewoners, naasten, medewerkers, leidinggevenden, bestuurders en toezichthouders waren aanwezig. Zorginkopers, mensen van het ministerie van VWS, NZa, Zorginstituut Nederland en onderwijsvernieuwers spelen ook een actieve rol in de beweging. 

'Met alleen regels afschaffen kom je er niet, het gaat om een andere mindset en van daaruit nieuwe manieren van organiseren.'

Anders werken…

Op een andere manier werken, vraagt ook los durven laten hoe je gewend bent de zorg, het wonen en leven vorm te geven. Daarnaast moet je met elkaar in gesprek blijven om te komen tot (nieuwe) oplossingen voor wat op dat moment belangrijk is voor mensen. Het vergt ook van jezelf steeds opnieuw de vraag te stellen: wat betekent dit voor mijn rol? Je hebt te maken met steeds weer nieuwe antwoorden, inzichten en activiteiten. De effecten kun je vooraf niet altijd bedenken/voorzien.  

Overzicht van deelnemende zorgorganisaties:

http://loc.nl/netwerken/radicale-vernieuwing/doe-mee 

LandkaartDeelnemersweb8juni2017

Deel deze pagina: Linkedin E-mail