Terug naar nieuwsoverzicht

‘Elke dag over de rode loper naar de dagbesteding’

Een rode loper voor de deur, taart voor elke bezoeker en de wethouder op bezoek. Aan de Stadsweg 5a in Geertruidenberg is maandagochtend 3 juli Dagbesteding De Riethorst Stromenland officieel geopend. Als het aan wethouder Adriaan de Jongh ligt, gaat voor de bezoekers van de dagbesteding voortaan elke dag de rode loper uit.

“Ik voel me net een VIP”, vertelt Els Visker. De trouwe bezoeker van de dagbesteding komt glunderend over de rode loper naar binnen. Op haar vaste plaats aan tafel wacht koffie met een gebakje. Op de lekkernij staat de tekst ‘Samen fijner leven’. Dat is precies de boodschap die zorgorganisatie De Riethorst Stromenland en de gemeente Geertruidenberg vandaag, tijdens de officiële opening, samen willen uitdragen.

YFF20170703 DRSL opening dagbesteding K5A3681 web 2

Sloop en nieuwbouw

De dagbesteding aan de Stadsweg in Geertruidenberg is sinds april in gebruik. Voorheen was deze gevestigd in verpleeghuis De Riethorst aan de Venestraat. Dat pand wordt binnenkort gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De bewoners van het verpleeghuis wonen tijdelijk in Buurstede in Oosterhout. Als de nieuwbouw in (vermoedelijk) 2020 klaar is, komen het verpleeghuis en dagbesteding weer samen aan de Venestraat in de nieuwbouw.

Samen fijner leven

Manager Behandeling en Begeleiding Adrie de Laat vertelt dat de boodschap ‘Samen fijner leven’ de nieuwe koers van De Riethorst Stromenland samenvat. “Het gaat om oprechte aandacht. Iedereen die onze dagbesteding of zorglocaties bezoekt, willen we het gevoel geven dat hij ertoe doet. De wens van onze klant stellen we nadrukkelijk centraal. Wij geloven namelijk dat elk mens op deze manier zo lang mogelijk de regie over zijn eigen leven kan houden. Als zorgorganisatie beloven we zo goed mogelijk aan alle wensen invulling te geven. Dat doen we met bevlogen medewerkers die elke dag gepassioneerd hun werk uitvoeren. Daarnaast is een samenspel in de zorg nodig. Met vrijwilligers, familie en mantelzorgers. Zonder hen kunnen wij ons werk niet uitvoeren”.

Steuntje in de rug

Wethouder Adriaan de Jongh vertelt dat hij blij is dat De Riethorst Stromenland midden in de stad wilde investeren in een mooie dagbesteding. “Zo kunnen we als gemeente ervoor zorgen dat iedereen dichtbij huis een steuntje in de rug krijgt waar dat gewenst is. In een vertrouwde omgeving krijgen mensen persoonlijke begeleiding op maat.”

‘Samen fijner leven’ slaat volgens de wethouder ook terug op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). “Samen fijner leven is precies wat de Wmo inhoudt. We willen samen met De Riethorst Stromenland ervoor zorgen dat onze inwoners die de dagbesteding bezoeken niet alleen vandaag, maar elke dag die volgt, het gevoel krijgen dat zij over een rode loper zijn binnen gekomen. Hier staat hún zorg en welzijn centraal.”

Volop activiteiten

Na de officiële openingshandeling door wethouder De Jongh en bezoeker Jan van Dongen neemt het grootste gedeelte van de bezoekers plaats op een stoel in een kring. Daar volgen ze onder leiding van EVV’er Cora van der Veer de activiteit Meer bewegen voor ouderen. Locatiemanager Tonny van Vlokhoven legt uit dat elke activiteit op de dagbesteding een aanvulling is op iemands dagelijks leven. “We bieden niet alleen een vertrouwde plek waar iemand met lichamelijke klachten en/of geheugenproblemen activiteiten kan volgen. We bieden ook zinvolle activiteiten die bijdragen aan de zelfredzaamheid van onze bezoekers. Hierdoor kunnen mensen langer zelfstandig hun leven leiden.”

Terwijl de beweegactiviteit bezig is, snijdt meneer Van Kommeren aan tafel de wortels en prei voor de verse soep die dagelijks bereid wordt op de dagbesteding. Volgens mevrouw Van der Pluijm maken de bezoekers van de dagbesteding ‘samen met de medewerkers en vrijwilligers de lekkerste soep die er bestaat’. “Alleen voor die soep zou ik hier al elke dag willen komen. Maar ook de rest van de dag is er zoveel te doen. Ik kom hier zo graag. Wel drie keer per week. Als het kon, kwam ik vaker.”

Van 5 naar 6 dagen

Ook aan die wens probeert de zorgorganisatie invulling te geven. In 2017 steeg het aantal openingsdagen van de dagbesteding al van 4 naar 5. “En bij voldoende animo kunnen bezoekers hier binnenkort ook op zaterdag terecht”, vertelt de locatiemanager. “Er zijn doordeweeks nog plaatsen voor nieuwe deelnemers. Hiervoor hebben mensen een indicatie van het Wmo-loket nodig. Via bureau Zorgadvies (0800-0202015) kunnen geïnteresseerden een afspraak maken voor een oriënterend bezoek aan de dagbesteding. We rollen ook voor nieuwe mensen graag de rode loper uit.”

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail