Terug naar nieuwsoverzicht

De Riethorst Stromenland zet sinds kort contacthonden in om mensen met dementie een fijnere dag te geven. De honden worden speciaal opgeleid om angst en boosheid te detecteren. “Tijdige signalering kan escalaties, zoals agressie en onbegrepen gedrag voorkomen. Dit komt het welzijn van onze bewoners ten goede”, zegt zorgmanager José de Groot.

Blitz, Bo en Gijs zijn alle drie pups van het ras labradoodle. “Een bewuste keuze. Deze honden hebben een hoog knuffelgehalte, door hun teddybeer-uitstraling. Anders dan hulphonden, mogen contacthonden namelijk wel geaaid worden. Daarnaast hebben deze honden een stabiel karakter en zijn goed te trainen”, vertelt Theo Heuts, oprichter en trainer van stichting Blijf. “Pups lopen vanaf 8 weken mee in het verpleeghuis. Hierdoor voelt dit als hun tweede thuis.” Als de honden niet werken, wonen ze bij de verpleegkundigen thuis.

Selectie hond en baas

Komende tijd traint en begeleidt Theo de pups én hun vaste verpleegkundigen Marloes, Karin en Lian. Doel is dat de zorgduo’s zich op vaste zorglocaties bekommeren om mensen met dementie en hen meer blije momenten bezorgen. De stichting selecteert niet alleen de contacthond, maar ook het bijpassende baasje. Die selectie gebeurt in nauw overleg met de zorgorganisatie die de verpleegkundigen in dienst neemt.

“Het is belangrijk dat de hond goed te trainen is en dat het baasje beschikt over een echt zorghart”, vertelt zorgmanager José de Groot. “Onze verpleegkundigen moeten de hond leren lezen en hun behandelplan afstemmen op de signalen die de hond afgeeft. Het baasje moet verder toegewijd zijn om 10 jaar te werken met de contacthond.”

Reacties uitlokken

Na 10 dienstjaren gaan de honden met pensioen. Zover is het nog lang niet. De pups rollen nu nog dartel over de vloer. Blitz voorop. Hij heeft bijna zijn staart te pakken. Tot hilariteit van de aanwezigen. “Dit is precies wat zo’n hond teweegbrengt. Hij vrolijkt de situatie op. Lokt een reactie uit en zorgt voor meer blije momenten”, zegt Heuts.    

Geheugenproblemen

Verpleegkundige Lian van der Stelt beaamt dat. Sinds 1 september werkt ze als 30 uur per week als zorgduo met Gijs op De Riethorst. “Bewoners zijn echt blij om Gijs te zien. Ze groeten hem eerder dan mij. Vragen ook direct naar hem als ze hem niet meteen zien. En dan moet je je voorstellen dat dit mensen zijn met geheugenproblemen. Het feit dat ze zijn naam nog weten, mij aan hem linken en zelfs naar hem vragen, is echt heel bijzonder. Ik zie nu ook al de meerwaarde van de contacthond op andere momenten. Zo had ik een bewoner die moeilijk in slaap kon komen. Met Gijs in bed sliep hij meteen.”

Hoog gespannen verwachtingen

Verpleegkundige Marloes vult haar aan. “Ik had een meneer die helemaal niet meer communiceerde met zijn omgeving. Maar vanaf het moment dat Blitz binnenkomt, praat hij weer. Tegen Blitz weliswaar, maar zo bijzonder. Zelfs zijn familie vraagt nu wanneer Blitz weer kan komen.”

Karin kwam met Bo kennismaken op haar afdeling in Altenahove toen een bedlegerige bewoonster die al 2 maanden alleen maar voor zich uitstaarde, uit zichzelf de hond ging aaien en neuriën. “Mijn verwachtingen zijn heel hoog gespannen als Bo dit na 5 minuten al teweegbrengt.”

Net zoals thuis

Zorgmanager Jose de Groot: “Iedereen is blij dat de contacthonden er zijn. De honden brengen gezelligheid en warmte. Net zoals thuis. Dat past helemaal bij onze zorgvisie. Bijkomend voordeel is dat de contacthonden ons als werkgever aantrekkelijker maken. We trekken er nieuw personeel mee aan.”

Stichting Blijf is in april 2019 gestart met de inzet van contacthonden. Tot nu toe zijn er 10 honden geplaatst, waarvan 3 bij De Riethorst Stromenland. Binnenkort volgt een vierde contacthond op de zorglocatie Goezate. De Riethorst Stromenland telt 11 zorglocaties.


3


2 copy


4 copy

Deel deze pagina: Linkedin E-mail