Terug naar nieuwsoverzicht

De Riethorst Stromenland krijgt op verschillende zorglocaties dagelijks hulp van veel vrijwilligers. Daarvoor zijn we zeer erkentelijk. Als zorgorganisatie doen we ook graag iets terug voor de maatschappij. Zo zijn we in 2015 gestart met een bijzondere samenwerking met Samen Top, een dagbesteding die iedereen met een lichamelijke of mentale beperking met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans wil bieden. Na een succesvolle start in woonzorgcentrum De Stroming in Waspik voeren we nu gesprekken voor samenwerking met Samen Top op andere zorglocaties.

In opvallende groene blousjes wandelen Tesse Janssen en Esther Gennesen door het restaurant van woonzorgcentrum De Stroming in Waspik. Het is niet alleen hun bedrijfskleding die opvalt. De meiden hebben beiden een verstandelijke beperking. Waar Tesse met een brede glimlach rondstapt, glimlacht Esther timide naar de ouderen die ze hun bestelling brengt. Met vele kopjes op haar dienblad is ze in opperste concentratie. Maar wie had nou wat besteld? Ze komt er niet uit en moet een vrijwilligster van de handwerkclub om hulp vragen. Esther baalt er zichtbaar van. “Ik vond dat stom om te vragen. Ik had het moeten weten”, zegt ze even later tegen haar begeleidster Judit Baaijens die in De Stroming toezicht houdt op de twee medewerksters van Samen Top. Judit legt uit dat maar weinig mensen zo’n grote bestelling kunnen onthouden. En dat niemand dat ook van Esther verwacht. “Je hebt het juist goed gedaan. Je hebt om hulp gevraagd. Zo kwam je erachter wie wat had besteld!”

down013 web

Vaardigheden trainen

Judit legt uit dat Tesse en Esther niet zomaar bij De Stroming zijn. “Samen Top staat voor: Samen trainen, ontwikkelen en plezier maken. Ze moeten dus bepaalde vaardigheden trainen. Daarom geef ik ze tijdens het werk aanwijzingen. Als ze alle zeven gevraagde vaardigheden mét en zonder begeleider laten zien, verdienen ze een certificaat voor Gastvrouw of Assistent horeca. Zo hebben we voor elke medewerker van Samen Top een functieprofiel opgesteld. Ieder kiest zijn eigen profiel. Het maakt ons hierbij niet uit wat iemands niveau is. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. En die willen we benutten en inzetten. Voor de één is het smeren van een boterham een hele opgave en voor de ander is het bedienen van het terras een leuke uitdaging. Werk je graag in de drukte, of liever in een rustige omgeving, ga ja graag naar buiten of blijf je liever binnen. Alles kan.”

Tips en trucs

Terwijl Tesse een dienblad vol kopjes rondbrengt, vult Esther lege kopjes met koffie of thee. Op elk gevuld theeglas zet ze een schoteltje. “Dat is om het water warm te houden. Een trucje dat ik van Tesse heb geleerd. Zij doet dit werk al langer dan ik.” Tesse knikt trots. “Ik ben hier voor de zomer al begonnen. Ik ken alle mensen ook al. Ze zijn aardig voor me.” Een bewoner aan de tafel bij de handwerkclub reageert op de goedlachse Tesse: “In het begin dacht ik: dat is een gehandicapt meisje. Nu denk ik: dat is Tesse. Ze hoort er gewoon bij. Jammer genoeg is ze er alleen op maandag. Want ze zet de lekkerste koffie van iedereen.” Tesse is verguld met het complimentje. De lege kopjes op haar dienblad rinkelen ervan. Als ze terugloopt naar de keuken krijgt ze van Judit de tip om niet te veel lege kopjes tegelijk op het dienblad te zetten.

down001 web

Welwillendheid

Als het tegen half twaalf loopt, ruimt de handwerkclub alles op. Tijd voor de afwas. Tesse is blij dat er een vaatwasser is. “Ik vind dit niet zo leuk.” Esther vertelt dat ze de afwas vaak bij haar oma doet. “Maar ik bak veel liever taarten.” Als de activiteitenbegeleidster die wens hoort, biedt ze Esther de mogelijkheid eens per maand te komen bakken op de meerzorgafdeling samen met een vrijwilligster van De Stroming. Als begeleidster Judit het aanbod hoort, prijst ze de welwillendheid van De Riethorst Stromenland om de Samen Top-medewerkster deze kans te bieden. 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail