Terug naar nieuwsoverzicht

De drie zorgorganisaties hebben de afgelopen jaren al voor de eigen cliënten elkaars expertise ingezet. Deze samenwerking verliep naar alle tevredenheid. Daarom wordt het tijd aan zorgverleners van buiten de drie organisaties, zoals huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten en wijkverpleegkundigen, te laten zien wat Behandelcentrum Brabant voor hen kan betekenen.

bcb minisymposium 7 web

Specialismen

En dat is veel, zegt Titus van den Eijnden, één van de drie managers van Behandelcentrum Brabant. “Onze organisaties hebben ieder hun eigen specialisme. Voor Schakelring is dat Parkinson, bij De Volckaert niet-aangeboren hersenletsel en bij De Riethorst Stromenland is het de ziekte van Huntington. Met de 150 behandelaars van deze drie partijen kunnen we alle complexe zorgvragen beantwoorden.”

De veranderingen in de zorg en de langere levensverwachting van mensen vraagt ook om een nieuwe benadering, zegt Van den Eijnden. “Neem revalidatiezorg; tot een paar jaar geleden was het niet ongebruikelijk om mensen in een instelling te laten wonen. Nu is alles erop gericht om cliënten naar huis te laten gaan. Dat vraagt om andere competenties. Ook zien we dat mensen steeds langer thuis blijven wonen; wij willen onze deskundigheid aan deze mensen beschikbaar stellen. Het is daarom belangrijk dat eerstelijns zorgverleners weten wat Behandelcentrum Brabant te bieden heeft.”

Mini-symposium

Tijdens een minisymposium dat eind september werd gehouden in Theaterzaal Dongepark in Dongen lieten de partners zien wat ze in huis hebben. Onder begeleiding van voormalig huisarts en hockeycoach Tom van ’t Hek werd het gesprek over samenwerking en multidisciplinaire ouderenzorg op gang gebracht. Ook lieten medewerkers van de drie organisaties aan de hand van best practices zien welke zorg zij aan ouderen bieden en hoe zij dat doen. Van den Eijnden hoopt dat eerstelijns zorgverleners de weg naar Behandelcentrum Brabant snel weten te vinden. Het centrum kijkt uit naar intensieve samenwerking. “Bij de eerstelijns zorgverleners zit ontzettend veel expertise”, zegt Van den Eijnden. “Maar ook huisartsen zien dat de zorgvraag van oudere patiënten steeds ingewikkelder wordt. Het is niet de bedoeling dat wij op de stoel van de huisartsen gaan zitten. Integendeel, wij willen juist aanvullend en van toegevoegde waarde zijn. Met uiteindelijk als gemeenschappelijk doel de beste zorg voor de oudere patiënt.”

Deel deze pagina: Linkedin E-mail