Terug naar nieuwsoverzicht

Heeft u last van dementie? En doet de computer niet meer wat u wilt? Dat kan erg frustrerend zijn. Maar er is een oplossing. Sinds begin 2015 is er een Alzheimer-vriendelijk computersysteem. Bedenker is de pas 15-jarige Vic Luijkx. Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland is enthousiast over zijn uitvinding en wil het computerprogramma gaan inzetten voor haar cliënten.

Omgaan met dementie

Koffiezetten, klok kijken of telefoneren. Piet van Dongen (74) uit Waspik heeft er door zijn dementie steeds meer moeite mee. Via De Riethorst Stromenland krijgt hij hiervoor Edomah-therapie (Ergotherapie bij Dementerende Ouderen en hun Mantelzorgers Aan Huis). Hij heeft er baat bij, want leren omgaan met dementie vraagt om aanpassingen in huis.

jong011 copy

Er komen steeds meer hulpmiddelen op de markt. Voor het niet meer kunnen computeren, was er helaas nog geen oplossing”, vertelt Piet. Kleinzoon Vic liet het er niet bij zitten. “Als de gewenste hulpstukken niet bestaan, kun je ze ook zelf bedenken”, zegt hij. Want dat zijn opa door Alzheimer niet meer kon computeren, dat kon hij niet goed verteren. Hij besloot een computersysteem voor mensen met dementie te ontwikkelen.

Computeren met Alzheimer

Zo draaide een weekje logeren bij opa en oma in Waspik in de winter van 2014 voor Vic uit op een weekje weinig slapen en veel computeren. Overdag zat de 15-jarige naast opa Piet en bekeek hoe hij tijdens het computeren vastliep.

jong008 copy Al die gebruikersinformatie verwerkte de vwo-student in de opzet voor zijn Alzheimer-vriendelijke computer. Tot diep in de nacht bouwde hij aan zijn systeem. Ruim drie maanden later was een gebruiksvriendelijke versie klaar.

Hoe het brein werkt

Vic vertelt: “Het begon met de website: www.opavandongen.nl. Daarop plaatste ik wat simpele programma’s. Maar opa kon er niet mee werken. Dus ging ik de programma’s afstemmen

 op zijn wensen. Soms wees hij iets af waar ik net 5 uur aan had gewerkt. Maar doordat hij zo eerlijk was, kwam ik er wel achter hoe zijn brein werkt.”

Geen afleiding

Intussen bouwde Vic een compleet besturingssysteem achter de website. Vergelijkbaar met Windows of Apple. “Maar dan zeer vereenvoudigd. Ik heb alles wat kan afleiden weggelaten. Het is belangrijk dat mensen met Alzheimer steeds maar één keuze voorgelegd krijgen. Als ik een YouTube-filmpje kijk, heb ik wel vijftig gebruikersmogelijkheden. Mijn brein kan al die informatie verwerken. Opa kan dat niet. In mijn systeem ziet hij maar één keuze.

jong016 copyAlles werkt met kleuren. Achter elke kleur zit een programma: mail, Word, Google, krant, foto’s, radio en spelletjes. Kleuren pakt opa snel op. En met één eenvoudige knop kan hij terug naar zijn vertrouwde startscherm.”

Computerplezier

Opa Piet: “Mijn brein doet niet meer wat ik wil. Dat is vervelend. Ze kunnen er niks aan doen. Maar Vic heeft me mijn hobby teruggegeven. Daar ben ik dankbaar voor.” Ook Vic is trots: “Ik kan niets doen tegen Alzheimer. Maar opa is nu wel vrolijker en lacht weer achter zijn computer.”

Op de markt brengen

Het computersysteem is zo goed gelukt dat velen het programma nu willen hebben. Ook De Riethorst Stromenland is met Vic in gesprek over zijn bijzondere uitvinding die een oplossing kan bieden voor veel mensen die door vergeetachtigheid niet goed meer kunnen computeren. Ook zorgverzekeraar VGZ en Zorgbelang Gelderland hebben interesse getoond in opavandongen.nl. Vic probeert nu zijn systeem op de markt te brengen. “Dan kan ik niet alleen opa helpen, maar ook anderen.”

Wilt u ook (weer) computeren?

Vic werkt aan verschillende denkniveaus in zijn systeem. Hij zoekt hiervoor mensen met dementie die zijn systeem willen uitproberen. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden als testpersoon via: www.opavandongen.nl.

De heer Van Dongen is kort na het interview plotseling overleden. De familie heeft toestemming verleend voor publicatie van dit artikel met bijbehorende foto's.

Deel deze pagina: Linkedin E-mail