Twee medewerkers, Jos Schols (specialist ouderengeneeskunde) en Jacques Neyens (fysiotherapeut), van De Riethorst Stromenland promoveerden aan de Universiteit van Maastricht (UM) met de proefschriften “In en vanuit het verpleeghuis": samenwerking verpleeghuisarts - huisarts” (2000) en “Valpreventie bij psychogeriatrische verpleeghuispatiënten” (2007). De resultaten van het onderzoek van Schols zijn gebruikt ten behoeve van landelijke samenwerkingsafspraken tussen LHV en Verenso. De resultaten van het valonderzoek zijn opgenomen in de landelijke CBO richtlijn “Preventie van valincidenten bij ouderen”.  

Sinds 2007 heeft De Riethorst Stromenland een commissie “Wetenschap en Onderzoek”. In 2014 zijn extern onderzoeker Monique Verbruggen (muziektherapeute) en intern onderzoeker Kristel Kalkers (GZ psycholoog) gestart met een promotieonderzoek aan de Universiteit van Leiden (LUMC). Beide onderzoeken worden uitgevoerd bij patiënten met de ziekte van Huntington met als respectievelijke focus 'Effecten van muziektherapie' en '(Val)angst'.

Publicaties Marieke Schoenmakers

Marieke Schoenmakers, geestelijk verzorger bij De Riethorst Stromenland, heeft een wetenschappelijk artikel geschreven over aanraken in de zorg dat is gepubliceerd op een internationale website over zorgethiek. Zie: https://ethicsofcare.org/physical-touch-in-caring/#more-7825 . 

Ook is een artikel van haar hand gepubliceerd over lichamelijkheid in de geestelijke verzorging in het tijdschrift Waardenwerk.  Artikel lichamelijkheid in de geestelijke verzorging

 

Deel deze pagina: Linkedin E-mail